Durere la urinare. Simptome şi cauze, de la infecţii la leziuni

durere la urinare jpeg

Disuria este durerea şi usturimea pe care le simţi atunci când urinezi. Asta înseamnă aproape întotdeauna că ai o infecţie a tractului urinar. Ea poate avea cauze diferite, iar în unele cazuri, poţi urina mai des. Iată ce trebuie să ştii dacă ai durere la urinare.

Aceasta este o boală foarte frecventă,care de cele mai multe ori afecteaza femeile tinere,active sexual.  Ea se poate manifesta,de asemenea,la femeile gravide,persoanele cu diabet zaharat şi la cele care suferă de orice alt tip de problemă a vezicii urinare.

Durere la urinare? Care sunt simptomele:

Femeile pot experimenta o senzaţie de arsură sau înţepătură puternică atunci când încep să urineze.

Dacă simţi durere la urinare, înseamnă că există o infecţie a tractului urinar.  Pe de altă parte,dacă simţi disconfortul când ai terminat de urinat,poate fi o problemă foarte gravă a vezicii urinare.

Pentru unele femei,durerea se poate simţi intern şi poate fi provocată de infecţia tractului urinar. Dar în alte cazuri,ea este externă şi este determinată de inflamarea sau iritarea pielii.

Care sunt cauzele?

O infecţie în uretră este una dintre cele mai comune cauze pentru disurie sau durere la urinare.  Cel mai frecvent tip de infecţie este cistita acută, care este o infecţie a vezicii urinare,sau pielonefrita,care este o infecţie la rinichi. Aceasta poate fi,de asemenea,cauzată de unele boli cu transmitere sexuala.

Durere la urinare - Alte cauze posibile

Trauma:  Această durere la urinare poate fi produsă de o leziune locală sau de o iritare cauzate de inserarea unui cateter sau a contactului sexual.

Leziuni:  Durerea poate apărea în cazul în care ai avut o leziune la exteriorul organele genitale.

Iritarea externă, cauză pentru durere la urinare:  Aceasta este de fapt cauzată de duşuri vaginale,care se fac prea des,sau de la folosirea unui produs de igienă expirat ori prea dur cu pielea.

Efecte hormonale.

Boli neurologice.

Boli care afectează sistemul imunitar.

Boli cu transmitere sexuală.

Cum este detectată?

Medicul va revizui istoricul medicalşi îţi va pune câteva întrebări cu privire la cât de des urinezi,precum şi pentru a afla dacă te-ai mai confruntat cu aceste simptome şi cu alte ocazii.

Dacă ai durere la urinare, doctorul poate face o examinare abdominală,precum şi un control la organele genitale. De asemenea,ai nevoie de un examen ginecologic.

Specialistul îţi va solicita,de asemenea,o probă de urină,care va fi trimisă la laborator pentru a fi examinată la microscop. El va fi capabil să verifice prezenţa sângelui sau absenţa lui. 

Tratamentul pentru durere la urinare

Tratamentul cel mai recomandat se face cu  antibiotice,  dar este important ca în prealabil să se cunoască cauzele care au determinat această infecţie.  În oricare dintre cazuri,se recomandă să bei foarte multă apă,pentru a reduce disconfortul şi durerea resimţite în timpul urinării.