Durerea de cap şi problemele la ficat: Care e legătura dintre ele?

1 69257 original jpg jpeg

Crezi sau nu, reducerea nivelurilor de stres şi anxietate poate avea efecte benefice asupra sănătăţii tale, atât asupra ficatului, cât şi a psihicului. Iată ce trebuie să ştii despre durerea de cap şi legătura cu bolile de ficat.

Durerile de cap pot avea cauze diferite,de la migrene şi tensiune,până la dureri asociate cu un ficat nesănătoase sau toxic. În acest articol,vei afla care este relaţia dintre o durere de cap şi problemele la ficat,astfel încât să ştii cum poţi avea grijă de corpul tău.

Ce semnale transmite durerea de cap?

Când ficatul este sănătos,ai o bună calitate a vieţii. Dar,când situaţia se înrăutăţeşte,ai putea începe să te confrunţi cu probleme digestive,oboseală şi alte simptome,precum şi cu durerile de cap. Acest lucru ar putea indica o tulburare,uşoară sau gravă,dar simptomele nu ar trebui ignorate în niciunul din cazuri.

Cum poate durerea de cap să fie asociată cu un ficat bolnav?

Pentru a determina dacă aceasta are legătură cu ficatul,trebuie să ştii că migrena poate fi însoţită de dureri în zona abdominală,o senzaţie de plenitudine,disconfort,un gust amar în gură,o depunere albă sau gălbuie la nivelul limbii,sau greaţă.

Medicii sugerează că este posibil să suferi de insomnie pe timp de noapte şi dificultăţi la trezire dimineaţa. De obicei,durerile de cap apar atunci când ficatul este nesănătos sau toxic,în imposibilitatea de a îndeplini funcţiile sale normale. De aceea,trimite semnale către creier, şi se ajunge la durerea de cap şi la oboseală.

Cum poţi avea grijă de ficat?

Evită să mănânci cantităţi mari de alimente. E în regulă să mănânci până când te simţi sătulă,dar încearcă să împarţi alimentele în mai multe mese pe parcursul întregii zilei. Nu ar trebui să sari peste micul dejun,deoarece este esenţial pentru menţinerea unui metabolism sănătos.

Redu consumul de grăsimi, de alimente prăjite,zaharuri prelucrate,alcool,sare şi produse lactate.

De altfel, pentru a evita durerea de cap, poţi creşte aportul zilnic de legume şi fructe proaspete. Cel mai bine este să găteşti legumele la abur pentru a reţine nutrienţii.

Unele plante pot fi de mare ajutor, cum ar fi ghimbirul,păpădia şi ceaiul verde-toate au proprietăţi de curăţare care stimuleaza drenajul şi promovează buna funcţionare a ficatului.

Durerea de cap - Orientări comportamentale şi emoţionale

După cum ştii deja,obiceiurile de zi cu zi influenţează direct sănătatea ficatului tău. Este recomandat să petreci cel puţin o jumătate de oră pe zi făcând sport.

În plus,este important să menţii sub control starea emoţională. Redu nivelurile de stres şi de anxietate şi aminteşte-ţi că trebuie întotdeauna să găseşti câteva ore pentru tine,chiar dacă asta înseamnă a fi singură cu gândurile tale într-un parc sau la o cafea cu câţiva prieteni (aminteşte-ţi:cafeaua este bună pentru ficat). 

Dacă simţi că trebuie să stai departe de anumite persoane,depărtează-te de ele înainte ca sănătateata să fie afectată!