E scris în ADN-ul tău. Când vei avea copii?

1 71849 original jpg jpeg

O mulţime de factori contribuie la venirea pe lume a unui copil şi vârsta la care mama îl concepe: statutul relaţiei în care se află mama, cariera ei, situaţia socio-economică a familiei, mediul cultural şi alegerea personală a mamei, pentru a numi doar câteva dintre ele.

Ce spun studiile

Un nou studiu sugerează că genetica poate juca,de asemenea,un rol semnificativîn conceperea unui copil. În unele cazuri,spun cercetătorii,ADN-ul femeii ar putea indica momentul în care va avea copii şi vârsta la care-i va naşte.

Studiul,condus de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford,arată că există 12 regiuni ale genomului uman care par să aibă influenţă asupra comportamentului reproductiv. Despre două dintre ele se ştie dejacă sunt implicate în activitatea sexuală,spun autorii,dar 10 dintre ele nu au fost recunoscute.

Descoperirile vin în ajutorul medicilor

„Pentru prima dată,ştim că unele zone ale AND-ului sunt legate de comportamentul reproductiv",a declarat autorul principal,dr. Melinda Mills,profesor de sociologie la Colegiul Nuffield din Oxford,într-un comunicat de presă. „De exemplu,am constatat că femeile care devin mai târziu mame au,de asemenea,coduri ADN asociate cu un debut întârziat al menstruaţiei,dar şi cu instalarea menopauzei la o vârstă mai înaintată”.

Mills spune că aceste descoperiri ar putea permite medicilor şi specialiştilor să personalizeze sfaturile pentru potenţialii părinţi,în ceea ce priveşte fertilitatea. Într-o zi,poate fi posibil să se utilizeze aceste informaţii,astfel încât medicii să răspundă la întrebarea:„Cât de mult mai trebuie să aştept până pot avea un copil?”.

Genetica nu scrie toată povestea

Mai multe dintre variantele identificate în cadrul studiului par a fi legate de procese biologice (cum ar fi producerea de hormoni foliculostimulanţi la femei şi dezvoltarea spermei la bărbaţi) sau starea de sănătate (cum ar fi endometrioza şi sindromul ovarului polichistic),care pot afecta fertilitatea. Autorii spun că descoperirile privind aceşti factori genetici ar putea ajuta,de asemenea,la eficientizarea procedurilor,cum ar fi fertilizarea in vitro,care poate fi costisitoare şi invazivă,şi care nu funcţionează întotdeauna.

Desigur,genetica nu spune întreaga poveste. Oricine poate luat decizii conştiente cu privire la posibilitatea de a face copii. Cercetătorii au stabilit că aceste variante influenţează doar în mică parte momentul în care bărbaţii şi femeile au primul lor copil.



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg