Efectele secundare ale supradozei cu paracetamol. Cine n-ar trebui să ia acest medicament?

1 shutterstock 1776799136 jpg jpeg

Paracetamolul este un medicament utilizat frecvent pentru tratarea durerilor. Poate fi folosit şi pentru a reduce temperatura ridicată. Este disponibil în combinaţie cu alte analgezice şi antipiretice. Doza uzuală pentru adulţi este de 1-2 comprimate de 500 mg luate de 4 ori în pe zi, dar ce se întâmplă dacă depăşeşti acest dozaj?

Administrarea unei cantităţi prea mari de paracetamol se poate face cu uşurinţă, deoarece multe produse diferite conţin paracetamol, în special medicamentele create special pentru a combate răceala şi gripa. De aceea, trebuie verificate toate medicamentele înainte de a le lua, pentru a afla cât paracetamol conţin de fapt. Citeşte prospectul cu atenţie şi cere detalii farmacistului, în cazul în care nu eşti sigur.

Ce semne de supradozaj ar trebui să te alarmeze

Paracetamolul este un medicament sigur pentru cei mai mulţi dintre noi, dar depăşirea dozei recomandate poate avea efecte secundare grave. Greaţa şi vărsăturile pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice.

Hepatotoxicitatea este termenul medical pentru afectarea ficatului, o complicaţie asociată cu supradozajul. Somnolenţa în primele două zile după o singură supradoză de paracetamol este puţin probabil să fie din cauza insuficienţei hepatice, deci ia în considerare alte cauze.

Cum este tratat?

Supradozajul cu paracetamol poate duce la afectarea ficatului, care poate fi fatală, de aceea este important să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă.

De obicei, se administrează acetilcisteină intravenos pentru a combate supradozajul cu paracetamol. Acesta este un medicament utilizat în mod obişnuit pentru prevenirea leziunilor hepatice atunci când este administrat în termen de 8 ore de la supradozaj. După 8 ore, eficacitatea lui scade.

Cine ar trebui să evite paracetamolul?

Paracetamolul n-ar trebui să fie luat de persoanele cu probleme hepatice, decât după ce s¬-au consultat cu un medic înainte. De asemenea, cei care suferă de hipertensiune, trebuie să evite paracetamolul solubil, care se dizolvă în apă fierbinte. Acest tip de paracetamol conţine multă sare, care poate creşte tensiunea arterială.

Se poate lua cu alte analgezice?

Paracetamolul poate fi luat cu alte tipuri de analgezice care nu conţin paracetamol, cum ar fi ibuprofen, aspirină şi codeină. Dacă iei două medicamente diferite care conţin paracetamol, există riscul de supradozaj.

FOTO: ShutterstockRecente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg