Efectele secundare ale supradozei cu paracetamol. Cine n-ar trebui să ia acest medicament?

1 shutterstock 1776799136 jpg jpeg

Paracetamolul este un medicament utilizat frecvent pentru tratarea durerilor. Poate fi folosit şi pentru a reduce temperatura ridicată. Este disponibil în combinaţie cu alte analgezice şi antipiretice. Doza uzuală pentru adulţi este de 1-2 comprimate de 500 mg luate de 4 ori în pe zi, dar ce se întâmplă dacă depăşeşti acest dozaj?

Administrarea unei cantităţi prea mari de paracetamol se poate face cu uşurinţă, deoarece multe produse diferite conţin paracetamol, în special medicamentele create special pentru a combate răceala şi gripa. De aceea, trebuie verificate toate medicamentele înainte de a le lua, pentru a afla cât paracetamol conţin de fapt. Citeşte prospectul cu atenţie şi cere detalii farmacistului, în cazul în care nu eşti sigur.

Ce semne de supradozaj ar trebui să te alarmeze

Paracetamolul este un medicament sigur pentru cei mai mulţi dintre noi, dar depăşirea dozei recomandate poate avea efecte secundare grave. Greaţa şi vărsăturile pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice.

Hepatotoxicitatea este termenul medical pentru afectarea ficatului, o complicaţie asociată cu supradozajul. Somnolenţa în primele două zile după o singură supradoză de paracetamol este puţin probabil să fie din cauza insuficienţei hepatice, deci ia în considerare alte cauze.

Cum este tratat?

Supradozajul cu paracetamol poate duce la afectarea ficatului, care poate fi fatală, de aceea este important să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă.

De obicei, se administrează acetilcisteină intravenos pentru a combate supradozajul cu paracetamol. Acesta este un medicament utilizat în mod obişnuit pentru prevenirea leziunilor hepatice atunci când este administrat în termen de 8 ore de la supradozaj. După 8 ore, eficacitatea lui scade.

Cine ar trebui să evite paracetamolul?

Paracetamolul n-ar trebui să fie luat de persoanele cu probleme hepatice, decât după ce s¬-au consultat cu un medic înainte. De asemenea, cei care suferă de hipertensiune, trebuie să evite paracetamolul solubil, care se dizolvă în apă fierbinte. Acest tip de paracetamol conţine multă sare, care poate creşte tensiunea arterială.

Se poate lua cu alte analgezice?

Paracetamolul poate fi luat cu alte tipuri de analgezice care nu conţin paracetamol, cum ar fi ibuprofen, aspirină şi codeină. Dacă iei două medicamente diferite care conţin paracetamol, există riscul de supradozaj.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg