Endometrioza, o boală ascunsă

1 70496 original jpg jpeg

Deşi se ştie de această boală de mai bine de un secol, medicii nu au reuşit să afle nici până în zilele noastre care sunt cauzele apariţiei endometriozei. Şi mai trist este faptul că această afecţiune duce la infertilitate.

Numele bolii derivă de la endometru,acea mucoasă care căptuşeşte cavitatea uterină. Endometrioza reprezintă prezenţa ţesutului endometrial crescut în afara cavităţii uterine cum sunt ovarele,vezica urinară,dar şi în locuri mai puţin aşteptate:plămânii,intestinele,ţesutul miocardic,creier.

Celulele care alcătuiesc endometrul sunt eliminate,în mod firesc,la menstruaţia din fiecare lună. În cazul celulelor endometriale aflate în afara uterului,acestea rămân blocate în acelaşi loc,iar la fiecare ciclu menstrual au tendinţa să crească. Simptomele pe care femeile le pot resimţi sunt asemănătoare cu cele de la sindromul intestinului iritabil,boala inflamatorie pelvină,cancerul ovarian,cancerul de colon,apendicita.

Ştiai că?

La nivel mondial,1 din 10 femei suferă de endometrioză.

Printre cele mai cunoscute simptome sunt:

·         Dureri mari în primele zile de menstruaţie

·         Dureri în timpul contactului sexual

·         Infertilitate

·         Tulburări de urinare în timpul ciclului menstrual

·         Balonare permanentă,crampe abdominale

·         Sângerări mai puternice pe parcursul menstruaţiei

·         Menoragie (menstruaţie prelungită)

Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilităţii la femeile aflate la vârsta potrivită pentru a deveni mame. Ţesutul anormal crescut în zone în care el nu ar trebui să existe împiedică fie ovulaţia,fie ca ovulul să se implanteze,fie să treacă de trompele uterine. Cea mai folosită metodă pentru a diagnostica endometrioza este laparoscopia. Această procedură medicală constă într-o mică incizie în abdomen şi,cu ajutorul laparoscopului (un instrument lung si subtire cu cameră în capăt),se examinează cavitatea pelvină. Totodată,laparoscopia este şi metoda prin care endometrioza este îndepărtată,pentru că o dată ce a fost depistată existenţa ţesutului endometrial,medicul cauterizează locul cu ajutorul laserului. Intervenţia se face sub anestezie generală. Din păcate,endometrioza este o afecţiune care nu se vindecă în totalitate şi care poate să reapară după o perioadă.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

”Durerile din timpului actului sexual,precum şi cele din timpul menstruaţiei,dar şi rezultatul analizei de sânge CA 125 în afara valorilor normale sunt semne destul de evidente pentru existenţa endometriozei. Din păcate,aceasta este una dintre cauzele infertilităţii şi de multe ori această boală este subdiagnosticată. Dacă vârsta pacientei este cea potrivită momentului de a deveni mamă,după intervenţia laparoscopică,sarcina poate să apară pe cale naturală. Dacă vârsta este mai mare de 35 de ani,după laparoscopie,recomandarea este de a începe efectuarea analizelor pentru fertilizare in vitro”. 



Recente

detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg