Excesul de vitamina A, periculos pentru sănătate

1 81413 original jpg jpeg

Vitaminele joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii întreg organismului, însă excesele sunt extrem de dăunătoare. Aşa se întâmplă şi în cazul hipervitaminozei A, care se manifestă prin tulburări ale vederii, dureri de oase şi schimbări la nivelul pielii. Iată cum o poţi depista la timp!

Ce este hipervitaminoza A

Hipervitaminoza A poate fi acută sau cronică. În cazul în celei acute, simptomele apar în urma consumului unei doze mari de vitamina A, într-o perioadă extrem de scurtă de timp, de ordinul orelor sau al zilelor. Cea cronică apare pe fondul unui exces de vitamina A, depozitat în timp de organism. Ambele forme pot fi diagnosticate în urma unor teste de sânge.

Cauzele pentru care apare

Excesul de vitamina A este stocat în ficat şi se acumulează în timp. Persoanele care iau suplimente fără prescripţie medicală sunt cele mai afectate, de aceea este necesar să consulţi un doctor înainte de a le lua.

Alimentele din care poţi procura vitamina A

Deoarece vitamina A ajută la menţinerea vederii copiilor şi a adulţilor, la dezvoltarea inimii, a urechilor şi a membrelor, este necesar să facă parte din dieta ta zilnică. De unde o poţi procura? Din alimente precum peştele, ficatul, laptele, ouăle, fructele închise la culoare, legumele verzi, cartofi, morcovi, roşii şi cereale.

Simptomele hipervitaminozei A

Acestea variază în funcţie de gradul de toxicitate şi de tipul acesteia – acut sau cronic. Printre cele mai întâlnite simptome se numără durerea de cap şi eczemele care apar pe piele. De asemenea, stările de somnolenţă, vederea înceţoşată, inflamaţiile oaselor, lipsa apetitului, starea crescută de iritabilitate, durerile abdominale, mâncărimile pielii, căderea părului, stările de greaţă sau de vomă şi durerile se numără şi ele printre simptome.

Atenţie!

Femeilor însărcinate le este interzisă folosirea cremelor care conţin retinol pe perioada sarcinii, deoarece au o concentraţie ridicată de vitamina A, care poate afecta dezvoltarea fetusului.

Posibile complicaţii care pot apărea

Excesul de vitamina A poate fi cauza pentru care pot apărea disfuncţiile hepatice, osteoporoza şi afecţiunile la nivelul rinichilor. Aşadar, dacă de a lua suplimente de vitamine, informează-te bine înainte şi fă un set de analize, în prealabil, pentru a vedea dacă ai într-adevăr carenţe de vitamina A.