Extracţia măselelor de minte: moft sau necesitate?
O persoană poate să aibă una, două, trei sau toate cele patru măsele de minte. Ba chiar cinci! Sunt extrem de folositoare, fiindcă ajută la tăierea, sfărâmarea şi mestecarea alimentelor. Pot intra în structura unor lucrări dentare - dar există situaţii când se impune extracţia lor.
Spre deosebire de alţi dinţi măselele de minte erup la vârstă mai înaintată,între 18 şi 24 de ani-uneori chiar şi la 40 de ani. Unora le ies toate măselele de minte,altora niciuna. Statisticile arată că 20-25% din populaţie nu are mugurele acestui dinte. Cauzele? Evoluţia omului modern,schimbări în modul de alimentaţie,micşorarea maxilarelor.
Semne ale erupţiei
Erupţia acestor măsele este însoţită de o serie de simptome,care se manifestă deseori prin inflamaţia gingiei şi durere. Poate apărea şi dificultatea de a deschide gura sau respiraţie urât mirositoare. Durerile de cap şi senzaţia de slăbiciune pot fi semne însoţitoare. De asemenea,poţi simţi şi modificări în materie de gust.
Ce rol au
Aceste măsele sunt situate simetric,la periferiile arcadelor dentare. Rolul lor este de a mesteca,tăia şi fărâmiţa alimentele. Sunt la fel de utile ca şi ceilalţi dinţi dacă se dezvoltă corect şi dacă sunt susţinute de gingii şi de oase sănătoase. În îngrijirea măselelor de minte,periajul trebuie făcut individual. De cele mai multe ori nu li se acordă atenţia cuvenită,aşa se cariază mult mai repede.
Când se scot
Stomatologul Andra Custură afirmă următoarele:„Apelăm la soluţia extracţiei atunci când molarii de minte sunt parţial erupţi şi nu au suficient spaţiu,dacă generează durere,dacă sunt cariaţi profund sau dacă sunt parţial îngropaţi în osul maxilar ori sunt orientaţi spre dintele vecin pe care îl pot caria“. Măseaua de minte se scoate şi dacă împiedică sau afectează evoluţia unui tratament ortodontic. De asemenea,se îndepărtează măselele cariate,cele care rămân blocate în os şi nu reuşesc să străpungă gingia.
„Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă,atunci când lipsesc molarii vecini. De aceea extracţia acestuia,care,de altfel,este destul de dureroasă,ar trebui să se facă numai dacă este absolut necesar.“
Andra Custură,medic stomatolog
Măselele de minte netratate cauzează dureri intense,probleme la mestecat şi chiar complicaţii precum boli gingivale,infecţii,carii,chisturi sau înghesuirea dinţilor.
În ce constă procedeul
În urma unei radiografii dentare,medicul va şti care este poziţionarea măselei şi cum trebuie să realizeze extracţia. Există situaţii în care apar complicaţii locale,deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maxilare printr-un strat subţire de os. În acest caz se administrează antibiotice,iar pacienţii trebuie să evite activităţile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (suflatul nasului,strănutul,exerciţiile fizice).
Neplăceri postoperatorii
După intervenţie,poţi simţi disconfort şi durere,care pot fi tratate cu analgezice şi antiinflamatoare şi comprese reci. Pentru o igienă corespunzătoare,se administrează antiseptice locale (apă de gură,ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşeţel). De asemenea,nu e bine să consumi alimente dure (nuci,alune,seminţe,floricele),băuturi fierbinţi sau foate reci. Abţine-te să fumezi cel puţin 24 de ore de la intervenţie.
Sfatul specialistului
Andra Custură,stomatolog – Clinica Andra Smile,Bucureşti
„Măselele de minte se scot şi când au loc depuneri de placă dentară (din cauze bacteriene) sau dacă sunt inactive în masticaţie şi nu au antagonist (nu au o măsea corespunzătoare în partea opusă). Dacă însă la erupţie observăm că molarul nu are suficient loc în cavitatea bucală,se va face o incizie,pentru a-i permite acestuia să-şi urmeze erupţia pe arcadă.“