Febra: cauze, simptome ┼či tratament. Apare c├ónd hipotalamusul ├«┼či modific─â punctul de termoreglare intern─â

1 shutterstock 2033864108 jpg jpeg

Cunoscut─â ┼či sub numele de hipertermie, febra reprezint─â temperatura crescut─â a corpului. ├Än multe cazuri, poate fi un simptom al unei afec┼úiuni mai serioase, care necesit─â ├«ngrijire medical─â.

Temperatura normal─â a corpului se situeaz─â ├«n jurul temperaturii de 37 ┬░C ┼či poate fluctua pe parcursul zilei, diminea┼úa fiind mai sc─âzut─â, ├«n timp ce seara este mai crescut─â. Exerci┼úiile fizice, somnul pe parcursul zilei sau ciclul menstrual pot cre┼čte temperatura corporal─â. ├Än cazul unei infec┼úii, sistemul imunitar ac┼úioneaz─â pentru a combate virusul sau bacteria, febra fiind un simptom vizibil ├«n acest sens. Pentru rezultate precise, temperatura corpului trebuie m─âsurat─â sublingual cu termometrul.

Simptome comune

├Än timp ce unele persoane percep febra printr-o senza┼úie intens─â de cald, ea poate avea ┼či alte simptome, precum frisoanele, transpira┼úia, senza┼úia de frig pe care alte persoane nu o simt, sc─âderea apetitului, deshidratarea, o sensibilitate crescut─â la senza┼úia de durere, lipsa energiei ┼či somnolen┼ú─â, precum ┼či dificult─â┼úi de concentrare. ├Än cazul bebelu┼čilor, febra poate fi recunoscut─â dup─â senza┼úia de cald la atingere, obraji de un ro┼ču aprins, precum ┼či transpira┼úie. Atunci c├ónd febra este ridicat─â, peste 39 ┬░C, poate ap─ârea starea de confuzie ┼či de iritabilitate.

Cauzele de apariţie

Febra apare atunci c├ónd hipotalamusul, o sec┼úiune a creierului, ├«┼či modific─â punctul de reglare a temperaturii corporale. Astfel, organismul poate percepe temperatura ca fiind sc─âzut─â, apar frisoanele ┼či tremuratul, aceastea fiind modalitatea prin care corpul ├«ncearc─â s─â genereze mai mult─â c─âldur─â, ceea ce are drept consecin┼ú─â febra. La o temperatur─â corporal─â mai ridicat─â dec├ót cea normal─â, bacteriile ┼či virusurile se multiplic─â mai greu ┼či, astfel, sistemul imunitar are mai multe ┼čanse s─â le atace ┼či s─â le ├«nving─â. Sunt numeroasele cauzele declan┼č─ârii febrei, cele mai frecvente fiind:

 • infec┼úii ale organismului, inclusiv cele urinare, gripa ┼či pneumonia;
 • vaccinurile pentru imunizare, inclusiv cele pentru difterie, tetanos sau COVID-19;
 • apari┼úia din┼úilor, ├«n cazul copiilor;
 • unele afec┼úiuni inflamatoare, precum artrita reumatoid─â sau boala Crohn;
 • cheagurile de s├ónge;
 • arsurile solare;
 • toxiinfec┼úia alimentar─â;
 • unele medicamente, inclusiv antibioticele.

Variante de tratament

 Atunci c├ónd febra nu dep─â┼če┼čte 38 ┬░C, sunt recomandate c├ót mai multe lichide, de preferin┼ú─â calde, nu fierbin┼úi, care s─â previn─â deshidratarea. Pot fi incluse ├«n b─âuturi s─âruri de rehidratare, iar pe parcursul zilei pot fi f─âcute b─âi calde. Totu┼či, atunci c├ónd febra este ridicat─â, de peste 38,5 ┬░C, este necesar ajutor medical, deoarece poate duce la complica┼úii.

Tratamentul de prima linie ├«n caz de febr─â sunt medicamentele cu efect antitermic, care au ca scop reducerea temperaturii. Este important ca febra s─â fie tratat─â prin monoterapie, mai exact s─â fie folosit─â o singur─â substan┼ú─â activ─â, nu dou─â medicamente combinate. Printre cele recomandate ├«n caz de febr─â se num─âr─â antiinflamatoarele nosteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, cu o doz─â maxim─â de 1.200 mg zilnic, sau diclofenacul, cu 75 mg zilnic. Pentru sc─âderea febrei este utilizat ┼či paracetamolul, ├«ns─â doza maxim─â recomandat─â la 24 de ore este 4.000 mg. Aspirina trebuie luat─â cu precau┼úie, doar cu recomandarea medicului, fiind contraindicat─â copiilor sau celor care iau deja medicamente cu rol de sub┼úiere a s├óngelui. Dac─â ├«n urma tratamentului cu antitermice temperatura nu scade sub 39 ┬░C, este necesar consultul medical.

Bine de ┼čtiut!

1. Nu se recomand─â m─âsurarea temperaturii sub axil─â, deoarece este cel mai pu┼úin precis─â ┼či poate da rezultate false.

2. Febra mai mare de 40 ┬░C poate duce la convulsii.

@shutterstockRecente

test de sange shutterstock 1761439778 jpg
exercitii fizice  yoga g6f550c290 1280 jpg
pilule shutterstock 2006626376 jpg
pitbull shutterstock 1942867918 jpg
Rosii si castraveti jpg
ciuperci shutterstock 1848583411 jpg
ochi obositi foto shutterstock
Jucarii de plus jpg
zidul chinezesc shutterstock 7845748 jpg
6 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta in numai 5 minute jpg
Cola jpg
Elena Gheorghe jpg
Cartofi jpg
labradoodle shutterstock 2033747033 jpg
Pisica jpg
adolescenti la pc shutterstock 439292719 ok jpg
miros neplacut  shutterstock 1124436698 jpg
suc de fructe jpg
Epilare jpg
Piele fina dupa epilat cu un epilator electric jpg