Fereşte-te de bolile din ştranduri şi piscine!

1 54430 original jpg jpeg

E plăcut să te răcoreşti în zilele caniculare, dar ştii la ce riscuri te expui atunci când optezi pentru o bălăceală? Bazinele, piscinele, lacurile, ba chiar şi valurile limpezi ale mării sunt uneori o adevărată „supă de microbi“. Citeşte despre ce complicaţii pot da şi despre cum poţi să te fereşti de boli.

Germenii nu iau vacanţă în sezonul estival,ba dimpotrivă!  „Colecţia“ de microorganisme din bazinele cu apă nu este întotdeauna decimată de clor şi de filtrele de protecţie şi iată cum te poţi alege cu o multitudine de  afecţiuni,începând cu  „banala“ conjuctivită şi terminând cu infecţii cutanate serioase.

Toate acestea sunt cauzate de microorganisme patogene – Cryptosporidium,Giardia,E. Coli–,care se transmit prin înghiţirea accidentală a apei contaminate cu materii fecale. Diareea este infecţia contractată cel mai des de cei care merg la bazinele publice. Urmează infecţiile ochilor şi ale urechilor,respiratorii şi cutanate.

Clorul nu dezinfectează rapid

Studiile arată că,de fiecare dată când o persoană se îmbăiază,0,14 grame de materii fecale – cât un bob de mazăre! – se dizolvă în apă. Înmulţeşte cantitatea asta cu numărul de persoane care fac baie în acelaşi timp! Vestea bună este că,în cantităţi considerabile,clorul din apă distruge microorganismele care cauzează infecţii. Vestea rea este că această substanţă nu are acţiune imediată. Anumiţi germeni – Cryptosporidium – rezistă acţiunii sale şi poate supravieţui în apa infestată mai multe zile. Asta înseamnă că şi bazinele cele mai bine întreţinute pot fi potenţial periculoase – lucru care poate fi totuşi contracarat.

Ce măsuri de protecţie poţi lua

Pentru a evita să contractezi germenii dăunători sau să transmiţi,la rândul tău,o infecţie în apa de îmbăiere,ţine cont de următoarele sfaturi:

Nu face baie dacă ai diaree sau dacă suferi de boli infecţio­ase transmisibile,pentru că rişti să contaminezi apa.

Nu-ţi lăsa nici copiii să se îmbăieze dacă au problemele enumerate.

Nu intra în apă dacă ai o rană deschisă. În primul rând,rişti să infectezi mai mult plaga,în al doilea rând poţi să-i îmbolnăveşti şi pe alţii.

Fă un duş înainte de a intra şi când ieşi din bazin.

Demachiază-te şi spală de pe corp urmele lăsate de produsele cosmetice înainte de a intra în apă.

Evită pe cât posibil să înghiţi apa de îmbăiere!

Spală-te pe mâini după ce ai fost la toaletă.

Poartă ochelari de înot dacă bagi frecvent capul în apă.

 Ia-ţi cască de protecţie a părului.

Optează pentru sandale sau şlapi când mergi în jurul bazinelor.

Cele mai frecvente boli pe care poţi să le iei din apă:Z  gastroenterite (diaree);dermatite (infecţii ale pielii);otite (infecţii ale urechii);conjunctivite (infecţii ale ochilor);infecţii respiratorii

Duşul reduce riscul de infectare

Din comoditate,„uităm“ să ne spălăm riguros înainte şi după ce ieşim din bazin. Duşul are rostul de a elimina de pe corp nu numai germenii din apă,dar şi produsele utilizate la dezinfecţie – clor,brom,ozon – care au efect iritant şi care pot provoca,la rând lor,tulburări oculare,cutanate (eczeme) sau respiratorii (bronşită,astm).

În apă,produsele de dezinfecţie se pot recombina cu materiile organice (amoniac) şi cele de pe pielea înotătorilor – sudoare,salivă,urină,secreţii nazale –,şi formează subproduse nocive de tipul tricloraminelor şi cloroformului. Un duş înainte de bălăceală elimină de pe piele excesul de sudoare şi de materii organice,împiedicând formarea,în contact cu clorul,a subproduselor enumerate. Tot în scop igienic este recomandată şi purtarea căştii de protecţie a părului.

Cu bebe la piscină

simeon stalpnicul png

Dacă vrei să te bălăceşti împreună cu bebe,asigură-te că îi schimbi scutecul ori de câte ori îl laşi în apă. Există produse special de acest gen concepute pentru baie,dar ele nu sunt suficiente pentru a evita contaminarea apei,de aceea trebuie să le schimbi frecvent.