Ginecolog Gheorghe Gică: „Pandemia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru amânarea conceperii unui copil‟
În trecut, cele mai multe femei deveneau mame până în 25 de ani. În prezent, în Europa, vârsta medie la care o femeie devine mamă este de 30,6 ani. Cuplurile iau în calcul situaţia financiară, locul de muncă, disponibilitatea părinţilor pentru ajutor în creşterea copiilor, iar considerentele biologice sunt lăsate pe loc secund. Doar că fertilitatea scade odată cu vârsta… Mai nou, pandemia de COVID-19 îi face pe tineri să se gândească mai bine dacă vor să conceapă un copil.
Medicul primar ginecolog-obstetrician Gheorghe Gică este de altă parere şi vine cu răspunsuri încurajatoare privind sarcina şi naşterea în an pandemic şi nu numai. Te invităm să citeşti interviul acordat în exclusitate revistei Click! pentru femei.
Naştere naturală sau naştere prin cezariană?
Există riscuri şi beneficii şi la naşterea naturală, şi la naşterea prin cezariană. Nu putem face o recomandare valabilă pentru toate pacientele gravide. Fiecare gravidă este diferită şi fiecare sarcină este unică. În funcţie de particularităţile gravidei putem alege împreună cum e mai bine să fie naşterea, atât pentru ea, cât şi pentru copil.
Există o tendinţă de creştere a numărului de naşteri prin cezariană. Cum explicaţi acest fenomen?
În ultimii ani, rata de naşteri prin cezariană a crescut, pentru că există o creştere a solicitărilor, atât din partea gravidelor, din motive personale , dar şi din partea doctorilor, influentati de riscuri medico-legale mai mici la naşterea prin cezariană.
Unele gravide optează pentru naştere programată, pentru a limita riscul de infectare cu COVID-19...
Vorbim despre o teamă justificată. Prin protocoalele adoptate şi prin măsurile de protecţie, atât naşterea naturală, cât şi naşterea prin cezariană sunt realizate în deplină siguranţă. Indicaţiile de cezariană nu s-au modificat, rămân aceleaşi ca înainte de pandemie.
În perioada stării de urgenţă, multe femei au suferit că nu au putut face ecografii, altele nu au putut fi programate pentru anumite intervenţii, ca urmare a sarcinilor oprite în evoluţie, de exemplu. Cum comentaţi?
Într-adevăr, pe perioadă stării de urgenţă, multe gravide au ratat vizitele medicale importante pentru monitorizarea sarcinii. Unele dintre ele nu au mers la spital de teama infectării cu noul coronavirus, unele nu au ştiut că pot merge sau altele, deşi au vrut, nu au reuşit. De această ultimă situaţie, din păcate, s-au lovit toţi pacienţii din toate specializările, nu doar pacientele de la ginecologie. Ţin să menţionez că, pe perioada stării de urgenţă, eu mi-am continuat activitatea medicală, iar în cadrul clinicilor Medlife, s-au luat toate măsurile pentru ca pacienţii să fie în siguranţă când vin la medic. Atâta timp cât pacienţii poartă în mod corect masca (acoperind nasul şi gura), asigură igiena corespunzătoare mâinilor, nu sunt motive de îngrijorare. Medicina clasică nu se opreşte în timpul pandemiei de COVID-19 şi nu trebuie să neglijăm eventualele probleme medicale.
În ultimii ani au apărut teste de screening mai performante. Când sunt recomandate aceste teste, în ce situaţii?
Testul Panorama, de exemplu, este recomandat în următoarele cazuri: 🟠Gravide cu vârsta de peste 35 de ani; 🟠Teste prenatale de screening serologic cu rezultate anormale; 🟠Evaluări ecografice cu suspiciune de anomalii cromozomiale fetale; 🟠Istoric de sarcină cu anomalie cromozomială în antecedente; 🟠Istoric medical personal de infertilitate sau deces intrauterine; 🟠Sarcină obţinută prin fertilizare in vitro (FIV). Pe lângă aceste cazuri, eu le recomand tuturor gravidelor care au posibilităţi financiare de a acoperi costul testului. Panorama este un test neinvaziv de screening prenatal (NIPT), care evaluează riscul apariţiei unor tulburări genetice ale fătului, începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Panorama analizează ADN-ul copilului (placentar) dintr-o probă de sânge recoltată de la mamă.
În ce constă protocolul pentru limitarea riscului de infecţie?
Este foarte important ca viitoarele mămici care urmează să nască şi ajung în maternitate să se simtă în siguranţă. De aceea, în spital, adiţional cadrelor medicale, toate gravidele sunt testate COVID-19 începand cu săptămâna 37 de sarcină. În cazul în care naşterea are loc fără testare în prealabil, pacienta va fi testată la internare şi va fi direcţionată pe un circuit separat către sala de naşteri, unde va primi îngrijiri şi va sta în izolare până la momentul rezultatului testului PCR. Pentru siguranţa tuturor din spital, din păcate, nu sunt permise vizitele. Cu familia, proaspetele mămici folosesc mijloace de comunicare online.
În plină pandemie, numeroase cupluri iau în considerare amânarea visului de a deveni părinţi. Este o decizie potrivită?
Pandemia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru amânarea conceperii unui copil. Cuplurile care îşi doresc să aibă copii trebuie să discute şi să evalueze situaţia lor specifică, împreună cu medicul ginecolog, pentru ca sarcina să decurgă în parametri optimi, chiar şi în vreme de pandemie.
Medic primar ginecolog-obstetrician Gheorghe Gică, MedLife Griviţa, Bucureşti
@hutterstock, arhivă