Greutatea ta corporală îţi spune ce risc ai să suferi de cancer mamar
Cercetătorii americani au descoperit, în urma unui studiu recent, că există o legătură strânsă între greutatea corporală a unei femei şi riscul acesteia de a suferi de cancer mamar.
Riscul de cancer mamar creşte odată cu greutatea corporală,afirmă autorii studiului,potrivit cărora femeile cu cele mai grave forme de obezitate prezintă un risc cu 86% mai mare de a dezvolta tipul de cancer mamar cel mai frecvent întâlnit şi de a fi diagnosticate în acelaşi timp cu alte forme de cancer în stare avansată.
Cercetătorii au analizat datele colectate de la 67.142 de femei aflate la menopauză,cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani,de pe întreg teritoriul american,care au fost monitorizate timp de 13 ani. În total,medicii au detectat în cadrul acestui eşantion un număr de 3.388 de cazuri de cancer mamar,până în 2010.
Pacientele au fost grupate în funcţie de indicele de masă corporală (IMC) al fiecăreia dintre ele.
IMC reprezintă raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii. Persoanele cu o greutate normală au un IMC cuprins în intervalul 18,5 şi 24,9. Persoanele supraponderale au un IMC cuprins între 25 şi 29,9,iar persoanele obeze au un IMC de peste 30. Un IMC de peste 35 este caracteristic persoanelor diagnosticate cu obezitate severă.
Aproximativ 5 procente dintre femeile din fiecare grup-alcătuit pe baza greutăţii-au fost diagnosticate cu o formă invazivă de cancer mamar în timpul perioadei de studiu,iar riscul de cancer mamar a crescut odată cu greutatea corporală.
Femeile din grupul cu IMC de peste 35 au prezentat un risc cu 56% mai mare de a fi diagnosticate cu orice tip de cancer mamar invaziv în perioada monitorizată,în comparaţie cu persoanele cu o greutate corporală considerată normală.
Cancerele mamare denumite "receptor pozitiv de estrogen" şi "receptor pozitiv de progresteron" reprezintă formele cel mai frecvent întâlnite. Până la acest studiu nu a existat o legătură stabilită între IMC şi tipurile de cancer din categoria "receptor hormonal negativ".
De asemenea,cercetătorii americani au descoperit faptul că femeile care s-au îngrăşat cu mai mult de 5% din greutatea pe care o aveau la începutul studiului s-au confruntat cu o creştere cu 35% a riscului de cancer mamar.
În schimb,pentru femeile care erau deja supraponderale sau obeze la debutul studiului,scăderea în greutate nu a determinat o diminuare a riscului de cancer mamar.