Hepatita C: alimente şi medicamente interzise
Boală ce afectează ficatul, hepatita C poate poate pune viaţa în pericol, dacă este lăsată netratată. Cu tratamentele potrivite, ea poate fi vindecată 100%.
De cele mai multe ori,boala nu are simptome evidente. Asta înseamnă că mulţi oameni au infecţia fără să ştie. Când semnele afecţiunii apar,ele pot fi confundate manifestările altor boli. Pot să apară simptome asemănătoare gripei (dureri musculare şi febră),senzaţie de oboseală,pierderea poftei de mâncare,dureri abdominale,senzaţie şi stare de rău.
Singura modalitate prin care se poate şti cu exactitate dacă aceste simptome sunt cauzate de hepatita C este printr-un test de sânge. Virusul hepatic C (VGC) se transmite prin sânge.
Dacă ai hepatita C,unele alegeri alimentare,precum şi administrarea de anumite medicamente,pot face ca starea ta de sănătate să se înrăutăţească şi chiar să apară complicaţii.
Evită alcoolul!
Ficatul procesează nutrimenţii din alimentele pe care le consumăm şi elimină toxinele din sânge-inclusiv alcoolul. Acesta poate deteriora celulele hepatice,agravând problemele cauzate deja de virusul hepatic C.
Autorii unui studiu realizat în aprilie 2013 şi publicat în „Alimentary Pharmacology and Therapeutics“ arată că persoanele cu hepatita C,care au băut cantităţi moderate de alcool,chiar-şi un pahar pe zi-au mai multe riscuri de a muri de boli de ficat decât cei care nu au consumat băuturi alcoolice.
Alimentele bogate în grăsimi,neindicate
Evitarea acestor alimente este importantă pentru persoanele cu hepatita C,deoarece boala provoacă adesea acumularea de grăsime în ficat,mai ales la cei care sunt obezi sau au niveluri mari de grăsimi în sânge. Excesul de grăsime poate accelera infecţia,crescând riscul de ciroză.
Printre alimentele pe care trebuie să le eviţi se numără:untul,brânzeturile din lapte,carnea de vită grasă,pielea de pasăre,produsele care conţin ulei de nucă de cocos sau ulei de palmier. Grăsimile nesaturate sunt o alegere mai sănătoasă,în special grăsimile mononesaturate,cum sunt uleiurile de măsline,rapiţă,susan şi arahide.
Zahărul poate agrava boala
Persoanele cu hepatitaC au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 şi prediabet,deoarece zahărul afectează modul în care ficatul procesează zahărul şi grăsimile. Consumul de alimente bogate în zahăr-cum sunt deserturile,băuturile răcoritoare şi bomboanele-contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat sau a prediabetului.
Alimente toxice pentru ficat
Când ai hepatita C,trebuie să fii prudent cu privire la ciupercile sălbatice şi crustaceele. Există soiuri otrăvitoare de ciuperci sălbatice,care pot provoca insuficienţă renală şi chiar moartea în câteva zile.
Crustaceele crude sau gătite insuficient conţin un anumit tip de bacterii,care sunt dăunătoare pentru persoanele care au deja boli hepatice,cum este hepatita C. Astfel de bacterii se găsesc cel mai frecvent în stridii şi scoici recoltate din apele calde de coastă.
Ce medicamente trebuie să eviţi
Dacă ai hepatita C,trebuie să fii foarte atent cu privire la medicamente pe care le iei. Acetaminophenul,ibuprofenul,naproxenul şi somniferele trebuie evitate. Cel mai bine ar fi să consulţi medicul cu privire la ce pastile poţi să iei.