Herpes? Ia măsuri de la primele semne!
În această perioadă, când imunitatea ne e pusă mai des la încercare, e posibil să ne trezim cu un puseu de herpes. Cu cât începi tratamentul mai repede, cu atât scazi durata infecţiei.
Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV) şi poate apărea în zona bucală (HSV-1) şi în zona genitală (HSV-2). Herpesul localizat la nivelul buzelor se manifestă prin apariţia de mici vezicule pline cu un lichid transparent. După câteva zile de la apariţie,veziculele se sparg şi în locul lor apar cruste,care se vindecă în decursul a circa 7 zile.
Cum se transmite herpesul
„Modalitatea de transmitere este prin contact direct cu leziunile sau secreţiile infectate (prin salivă sau prin utilizarea la comun a diverselor obiecte precum tacâmuri,prosoape),explică dr. Dana Bratu,medic dermatolog.
Virusul herpetic (vezi foto) rămâne în corp toată viaţa,reactivându-se în anumite condiţii precum infecţiile,expunerea la soare,anumite medicamente,în perioada menstruaţiei,dar şi în urma unor microtraumatisme locale.
Se tratează oral şi local
Pentru tratarea afecţiunii,se utilizează atât tratament local cu unguente antiseptice,pentru a preveni suprainfectarea,cât şi cu antivirale din clasa aciclovir.