Iată cauzele problemelor cu ovulaţia

1 71571 original jpg jpeg

Ovulaţia este fenomenul care indică faptul că organismul femeii este pregătit pentru concepţie. Indiferent dacă ai ovulaţii rare şi neregulate sau nu ai deloc, iată ce tratament poţi să faci pentru a deveni mamă fără a apela la fertilizarea in vitro (FIV).

Pentru a avea ovulaţie în fiecare lună este necesară o interacţiune complexă şi adecvată între hormonii eliberaţi de hipotalamus,hipofiză şi ovare.

Stresul agresează hipotalamusul

"Hipotalamusul trimite din creier semnalul de începere a ovulaţiei şi este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulaţiei: cel de stimulare foliculară şi cel luteinizant. Un nivel ridicat al stresului poate tulbura funcţionarea hipotalamusului, ceea ce duce la lipsa totală a ovulaţiei şi a ciclului menstrual",explică dr. Ionela Anghelescu,specialist în fertilitate şi reproducere asistată,Gynera Fertility Center.

Prolactina destabilizează ovarele

În apropierea hipotalamusului se află hipofiza care,uneori,produce în exces prolactină. "Astfel scade producţia de estrogen, iar ovarele nu mai funcţionează normal. Un simptom frecvent al excesului de prolactină este producerea de lapte matern atunci când femeia nu este însărcinată",spune dr. Anghelescu.