Iată ce să faci dacă răceşti în timpul sarcinii

1 70761 original jpg jpeg

Răceală nu este niciodată plăcută mai ales atunci când eşti însărcinată. Există peste 200 de virusuri care pot cauza infectarea tractului respirator superior. Schimbarea anotimpurilor aduce o predispoziţie pentru răceli deoacere sistemul imunitar este slăbit.

Iată care sunt complicaţiile răcelilor pe parcursul sarcinii şi care este tratamentul corect.

“În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mama şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului ”,ne explică dr. Silviu Istoc,medic specialist obstetrică-ginecologie.

Dacă eşti în primele 12 săptămâni,temperatura de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. Infecţiile în gât sau în nas,pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează bebeluşul,chiar dacă ai trecut de cele 12 săptămâni.

Ce faci dacă răceşti în sarcină?

Te odihneşti. Acesta este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru organismul tău (şi pentru bebeluşul tău),atunci când ai răcit. Corpul tău poate lupta împotriva infecţiilor mai bine atunci când este odihnit.

Hidratarea este esenţială atunci când eşti răcită şi trebuie să bei cel puţin 2 litri de apă,suc de fructe natural sau ceai cald de plante cu lămâie,ce poate calma şi o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile,umflăturile,elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare adesea simţită în timpul bolii.

În plus alimentaţia bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simţi că nu ai poftă de mâncare încearcă să consumi cinci sau şase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple,cum ar fi sucuri stoarse şi supe preparate în casă alături de pâine integrală. De asemenea,este foarte important să consumi alimente care lupta împotriva infecţiei precum:banane,afine,morcovi,chilli,merişoare,hrean,ceapă şi alimente ce conţin vitamina C.

Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poţi încerca un tratament naturist:pui câteva picături de mentă sau ulei de eucalipt esenţial într-un bol cu apă foarte fierbinte,te aşezi cu faţă deasupra vasului şi te acoperi cu un prosop pe cap.

Medicamentele pot fi prescrise doar de medic.

“Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu stricteţe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice,decongestionante şi siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată,cu excepţia cazului în care acestea au fost prescrise de medic.”,precizează Dr. Istoc.

Cum te îngrijeşti să nu mai răceşti

O dietă echilibrată,exerciţii fizice regulate şi o igienă corespunzătoare sunt cele mai bune metode prin care îţi creşti imunitatea şi te protejezi de o potenţială răceală.

“Recomand evitarea atingerii ochilor,a nasului şi a gurii şi păstrarea distanţei faţă de persoanele care prezintă simptome de răceală evidente. De asemenea recomand consumul de vitamina C naturală din citrice întregi sau suc natural,tocmai pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar”,ne sfătuieşte medicul specialist Dr. Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover,în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.