Iată cum tratezi varicele!

1 68810 original jpg jpeg

Venele puternic dilatate reprezintă nu doar o problemă inestetică pentru femei şi pentru bărbaţi, ci şi o boală care se poate agrava. Există însă tratamente eficiente, cum e terapia cu laserul, care pot rezolva problema simplu şi fără dureri.

Cunoscută sub numele generic de varice,boala varicoasă se manifestă prin vene umflate de culoare albăstruie,care apar în partea de jos a corpului,respectiv la nivelul coapselor şi a gambelor.

Moştenirea geneticăşistatul în picioare,cauze principale

De ce blocajele sangvine afectează mai mult corpul femeilor? Una dintre explicaţiile medicale este legată de predispoziţia genetică. În aproximativ 95% dintre cazuri,femeile fac varice pentru că şi părinţii lor au suferit de această boală.

Şi meseriile cu risc,care presupun statul în picioare mult timp,contribuie la apariţia acestei afecţiuni. De asemenea,varicele se pot forma din cauza obezităţii,loviturilor la picioare,sarcinii şi antrenamentelor fizice intense.

Pe lângă partea inestetică,varicele pot da complicaţii,cum ar fi ulcerul de gambă şi hemoragiile subcutanate,care necesită operaţie.

Ciorapii speciali atenuează durerile

Dacă sunt tratate din timp,varicele pot dispărea. Încă de la primele vinişoare apărute e bine să se urmeze un tratament recomandat de medic.

Pentru acest lucru,sunt necesare mai multe teste care pot oferi informaţii despre vechimea varicelor şi despre viteza circulaţiei sângelui,cum este examenul Doppler.

Tratamentul poate consta în medicamente tonifiante pentru vasele sangvine şi ciorapi medicinali,speciali concepuţi pentru a calma durerile provocate de varice.

Bine de ş tiut!

Ciorapii nu vindecă,ci previn agravarea bolii.

Operaţii chirurgicale sau terapii cu laser?

În trecut,boala varicoasă era operată;în timpul intervenţiei venele erau smulse (stripping) şi era necesară o perioadă mai mare de recuperare. Tratamentele moderne,însă,rezolvă problema varicelor rapid (aproximativ o jumătate de oră durează procedura cu laserul),sub anestezie locală,iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi,pe picioarele sale.

Terapia cu laser şi radiofrecvenţa sunt metode minim invazive,care vindecă varicele prin creşterea temperaturii în zona venelor cu blocaje sangvine,şi se realizează prin ghidaj ecografic.

Şedinţele de terapie cu laser şi radiofrecvenţă variază între 450 şi 1.000 de lei,însă schema de tratament şi costul aferent se efectuează în funcţie de vechimea bolii varicoase şi de spaţiul afectat.

Un alt procedeu modern de îndepărtare a bolii varicoase este scleroterapia. Această procedură,pentru care nu este necesară anestezia,constă în injectarea unei soluţii speciale,care „topeşte“ venele afectate.

O şedinţă de scleroterapie costă aproximativ 250 de lei şi pot fi necesare doar trei-patru şedinţe până la vindecare.

Info

Vara,boala varicoasă este agravată de căldură,care produce vasodilataţie periferică. De aceea,persoanele cu varice acuză senzaţie de picioare grele,arsuri şi amorţeală.

Pont

Varicele se pot preveni prin duşuri suedeze,care constau în alternarea jeturilor de apă caldă cu cele de apă rece.