Injecţia epidurală: mituri versus adevăruri

1 71789 original jpg jpeg

În curând, vei aduce pe lume un copil, însă nu ştii dacă o să alegi să faci injecţia epidurală? Pentru că în jurul acesteia gravitează numeroase mituri, este bine să ştii ce este adevărat sau nu despre ea.

Mit:Acul folosit este gigantic şi injecţia doare foarte tare

Fals:Epidurala este o anestezie locală,pe care medicul ţi-o face când intri în travaliu,pentru a reduce durerea simţită. Mai exact,el injectează anestezic în spate,între două vertebre. Acul folosit este lung şi foarte subţire. Dar,înainte de injecţie,zona este dezinfectată şi amorţită cu un anestezic local. În momentul injectării,vei simţi o înţepătură aproximativ 10 secunde. Pentru că operaţiunea este delicată,este impoartant să stai nemişcată,întinsă pe-o parte.

Dozajul anesteziei se calculează în funcţie de greutatea pe care o ai. Abia la 30 de minute de la injectare vei simţi cum bazinul şi parţial picioarele îţi amorţesc,iar pe parcursul a 2-3 ore,nu vei simţi că ai contracţii. Pentru ca aceasta să-şi facă efectul,epidurala trebuie injectată când dilataţia colului este între 5 şi 8 cm.

Mit:Epidurala reduce durerea

Adevărat:Viitoarele mămici care recurg la această injecţie nu mai simt durere în timpul travaliului şi naşterii. În felul aceasta,ele se pot odihni. În plus,femeile care apelează la anestezie epidurală au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta depresie postanatalăîn primele 6 săptămâni de la naştere,arată datele unui studiu recent efectuat de cercetătorii chinezi. În comparaţie,femeile care nu au vrut să apeleze la o astfel de anestezie au un risc cu 35% mai mare de a se confrunta cu depresia postnatală.

Mit:Substanţele din epidurală nu ajung şi la făt

Orice medicament luat de mamă ajunge şi la făt,spun medicii. Mai exact,o cantitatea mică de anestezic ajunge şi în placentă şi implicit la făt,ficatul lui nedezvoltat complet având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a elimina substanţa.

Mit:Injecţia poate duce la complicaţii

Epiduralele sunt foarte sigure pentru majoritate pacientelor,însă există posibilitatea să apară complicaţii,unele pe termen scurt,altele pe o perioadă lungă şi pot pune viaţa în pericol. Cel mai frecvent efect secundar este hipotensiunea arterială,o scădere a tensiunii arteriale materne,care ar putea afecta şi fătul. Alte reacţii adverse relativ frecvente şi tratabile sunt:greaţa,febra,durerile de spate,mâncărimile pielii. Printre cele mai rare complicaţii se numără:infecţiile,sângerare şi deteriorarea nervilor aproape de locul unde s-a administrat injecţia.

Credit foto:www.popmundi.com.br



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg