Injecţia epidurală: mituri versus adevăruri

1 71789 original jpg jpeg

În curând, vei aduce pe lume un copil, însă nu ştii dacă o să alegi să faci injecţia epidurală? Pentru că în jurul acesteia gravitează numeroase mituri, este bine să ştii ce este adevărat sau nu despre ea.

Mit:Acul folosit este gigantic şi injecţia doare foarte tare

Fals:Epidurala este o anestezie locală,pe care medicul ţi-o face când intri în travaliu,pentru a reduce durerea simţită. Mai exact,el injectează anestezic în spate,între două vertebre. Acul folosit este lung şi foarte subţire. Dar,înainte de injecţie,zona este dezinfectată şi amorţită cu un anestezic local. În momentul injectării,vei simţi o înţepătură aproximativ 10 secunde. Pentru că operaţiunea este delicată,este impoartant să stai nemişcată,întinsă pe-o parte.

Dozajul anesteziei se calculează în funcţie de greutatea pe care o ai. Abia la 30 de minute de la injectare vei simţi cum bazinul şi parţial picioarele îţi amorţesc,iar pe parcursul a 2-3 ore,nu vei simţi că ai contracţii. Pentru ca aceasta să-şi facă efectul,epidurala trebuie injectată când dilataţia colului este între 5 şi 8 cm.

Mit:Epidurala reduce durerea

Adevărat:Viitoarele mămici care recurg la această injecţie nu mai simt durere în timpul travaliului şi naşterii. În felul aceasta,ele se pot odihni. În plus,femeile care apelează la anestezie epidurală au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta depresie postanatalăîn primele 6 săptămâni de la naştere,arată datele unui studiu recent efectuat de cercetătorii chinezi. În comparaţie,femeile care nu au vrut să apeleze la o astfel de anestezie au un risc cu 35% mai mare de a se confrunta cu depresia postnatală.

Mit:Substanţele din epidurală nu ajung şi la făt

Orice medicament luat de mamă ajunge şi la făt,spun medicii. Mai exact,o cantitatea mică de anestezic ajunge şi în placentă şi implicit la făt,ficatul lui nedezvoltat complet având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a elimina substanţa.

Mit:Injecţia poate duce la complicaţii

Epiduralele sunt foarte sigure pentru majoritate pacientelor,însă există posibilitatea să apară complicaţii,unele pe termen scurt,altele pe o perioadă lungă şi pot pune viaţa în pericol. Cel mai frecvent efect secundar este hipotensiunea arterială,o scădere a tensiunii arteriale materne,care ar putea afecta şi fătul. Alte reacţii adverse relativ frecvente şi tratabile sunt:greaţa,febra,durerile de spate,mâncărimile pielii. Printre cele mai rare complicaţii se numără:infecţiile,sângerare şi deteriorarea nervilor aproape de locul unde s-a administrat injecţia.

Credit foto:www.popmundi.com.br



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg