Investigaţii de rutină obligatorii. Îţi pot salva viaţa

1 67426 original jpg jpeg

Cine nu ştie că te costă mai puţin să previi o boală decât să o tratezi? Ca să îţi menţii sănătatea la cote maxime, e bine să faci anual anumite investigaţii de rutină, cum este testul Papanicolau.Află când este necesară colonoscopia!

Nu trebuie să-ţi fie teamă de colonoscopie,această investigaţie îţi poate salva viaţa şi nu sunt vorbe-n vânt. Dacă depistezi cancerul din vreme,îl poţi trata,ca să nu mai vorbim că există posibilitatea vindecării complete.  Totul e să îl descoperi la timp. Iar pentru asta,trebuie să-ţi verifici starea de sănătate din când în când.

Ecografia transvaginală „vede“ leziunile de pe col

Aceasta poate detecta şi evalua chisturile din zona uterului. De fapt,medicul recomandă astfel de investigaţie când suspectează existenţa unor tumori pe uter sau pe ovare. De asemenea,ecografia transvaginală se face în primele două săptămâni de sarcină.

De ce? Pentru a putea fi detectate eventualele leziuni de pe colul uterin sau din uter,mărimea chisturilor de pe ovare sau evoluţia sarcinii. În caz că nu ştiai,înainte de ecografie se goleşte vezica urinară,ca să nu fie disconfortul foarte mare. În mod normal,investigaţia nu ar trebui să fie dureroasă.

Testul Babeş-Papanicolau detectează infecţiile HPV

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este o procedură simplă,nedureroasă şi accesibilă,care poate detecta infecţii virale,cea mai des întâlnită fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV),care produce modificări la nivelul celulelor colului.

Reţine,însă,că acest test nu poate pune un diagnostic pentru cancerul de col uterin,ci este unul de screening,care identifică celulele anormale,suspecte a fi maligne. Dacă este cazul,medicul ginecolog recomandă colposcopie (examinarea colului cu ajutorul unui microscop special),urmată de test HPV şi,dacă este cazul,de biopsie (prelevarea unei porţiuni din ţesut).

Testul poate fi efectuat în două moduri:în mediu uscat (clasic) sau în mediu lichid. În primul caz,celulele sunt întinse pe o lamă de sticlă şi fixate cu un spray;la testul în mediul lichid,spatula folosită pentru recoltare se „spală“ într-un lichid în care vor pluti celulele. Cel în mediu lichid are o acurateţe mai mare.

Endoscopia verifică sănătatea stomacului

Medicul îţi recomandă acest tip de investigaţie atunci când ai des dureri abdominale,stări de greaţă şi de vomă şi niciun medicament nu-şi mai face efectul. În timpul enoscopiei se pot vizualiza eventualele ulceraţii,inflamaţii,tumori,infecţii sau sângerări de la nivelul esofagului,stomacului sau al duodenului. E bine să nu mănânci nimic cu şase ore înainte de investigaţie.

Aceasta se face sub anestezie locală,dar vei simţi un disconfort când medicul îţi va introduce un tub optic fin prin cavitatea bucală sau prin nas,tub care coboară până în stomac. E posibil să simţi că te sufoci sau că ţi-e greaţă. Examenul nu durează mai mult de un sfert de oră.

Când este colonoscopia obligatorie

Există în familia ta cazuri de cancer colo-rectal? Mai precis,ai peste 30 de ani şi în familia ta sunt sau au fost rude de gradul I diagnosticate cu tumoare la colon? Nu ezita să îţi verifici sănătatea cu ajutorul colonoscopiei. Mai ales dacă suferi de tulburări grave ale tranzitului intestinal sau ai dureri abdominale inexplicabile.

Prin această investigaţie,medicul va observa interiorul intestinului gros (rectul şi colonul) şi va descoperi,posibil,polipi,zone ulcerate,tumori,zone inflamate sau hemoragice. Sunt şi cazuri când colonul este sănătos.

Cu o zi înainte trebuie să iei laxative indicate de medic,care să cureţe colonul şi să-l pregătească pentru examen. După ce se face o anestezie locală,doctorul introduce un tub optic prin anus,tub care urcă până în intestinul gros (colonul).

Totul durează maximum o jumătate de oră,timp în care poţi simţi durere abdominală,senzaţia de corp străin şi de balonare. Colonoscopia,însă,poate detecta cancerul de intestin gros în fază incipientă,când se poate trata şi ţine sub control zeci de ani. Cu alte cuvinte,colonoscopia prelungeşte viaţa unui om.