Îţi curge sânge din nas? Iată ce trebuie să faci în primele minute
Pot fi înspăimântătoare când apar la copii, dar şi când e vorba de adulţi sângerările nazale sunt neplăcute. De ce apar? De obicei, celor mici le curge sânge din nas pntru că au mucoasa nazală mai sensibilă. La adulţi sunt mai multe cauze. Care sunt acestea şi ce trebuie să faci în primele clipe, află în acest articol!
Sângerarea nazală,numită medical epistaxis,se manifestă în urma puseurilor de hipertensiune,din cauza polipilor nazali,a tulburărilor de coagulare şi poate apărea din cauza leucemiei,dar acesta este o cauză rar întâlnită.
Medicul de familie Călin Ciubotaru spune că hemoragia nazală este în marea majoritate a cazurilor o sângerare uşoară,ce se opreşte spontan sau prin aplicarea unei presiuni constante timp de 2-5 minute la nivelul aripii nazale,de partea hemoragiei.
Adică se comprimă cu degetul mare aripa nazală,menţinându-se presiunea până la oprirea sângerării.
Sângerărilecare nu se opresc spontan trebuie îndrumate către medic,care le va controla prin tamponament nazal anterior sau posterior sau la nevoie prin cauterizarea vaselor sângerânde.
Ce trebuie să faci
1.Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de hemoragie nazală este să îţi sufli nasul pentru a-l elibera de mucus şi de eventualele cheaguri de sânge.
2.Aşază-te pe un scaun,cu capul aplecat şi cu gura deschisă,astfel încât cheagurile de sânge,dacă sunt formate,să nu împiedice respiraţia.
3.Încearcă să îţi pui comprese cu apă rece sau gheaţă pe faţă şi pe nas pentru a coagula vasele sparte. Poţi folosi şi tampoane de vată pentru a-ţi astupa nările.
4. Este greşită poziţia de a ridica mâna opusă nării din care s-a pornit sângerarea şi lăsarea capului pe spate. În felul acesta nu faci decât să favorizezi scurgerea sângeluiîn gât,care poate declanşa voma.