La ce organe poţi renunţa, fără să ai probleme de sănătate

1 71699 original jpg jpeg

Când o persoană are nevoie de un transplant de rinichi, de exemplu, şi se găseşte un donator compatibil, o rudă de gradul I, totul pare ca şi rezolvat. Ce ar trebui să ştii despre organele de care te poţi lipsi fără să suporţi consecinţe grave?

Dacă inima şi creierul sunt organe indispensabile,lipsa altor organe,cum sunt amigdalele,polipii şi glanda tiroidă,nu afectează grav sănătatea organismului.

Amigdale

Organele de mici dimensiuni,situate în gât,ne protejează de infecţiile care ajung în tractul respirator. Acestea eliberează leucocite şi anticorpi,care au rolul de a respinge virusurile.

Dacă ai ajuns la şapte pusee de amigdalităîntr-un an,poate ar fi mai bine să le extirpezi.

PolipiŞi polipii contribuie la protejarea împotriva infecţiilor. Odată cu vârsta ei îşi mai reduc volumul,dar la copii,aceştia se pot inflama şi creează probleme de respiraţie şi nu numai. Dacă îi scoţi,creierul se poate dezvolta normal,pentru că primeşte cantitatea necesară de oxigen.

Glanda care are formă de fluture,situată la nivelul gâtului,are o funcţie importantă în reglarea metabolismului. Însă,la cei care suferă de hipertiroidism,acest organ secretă în exces hormoni,şi cel mai indicat este scoaterea

,pe cale chirurgicală. Funcţia ei poate fi substituită de hormoni artificiali,administraţi pe tot parcursul vieţii.

Vezică biliară

Acest organ are rol important în digestie,însă uneori se inflamează din cauza litiazei biliare,blocarea canalului biliar cu pietre,sau pentru că vezica este leneşă. Când apare durerea puternică sub coaste,în partea dreaptă,şi senzaţia de gust amar,se impune adesea scoaterea vezicii biliare (colecistectomie).

Şi fără splină poţi duce o viaţă normală,cu condiţia să fii mult mai atentă,pentru că în lipsa splinei eşti mai predispus să iei o infecţie sau de a face cheaguri.

Apendice

Prelungire a colonului,care urcă pe partea dreaptă a abdomenului,apendicele are funcţie de protecţie a sistemului imunitar,mai ales în primii ani de viaţă. Mai târziu,acesta se transformă într-un organ-depozit de bacterii bune pentru digestie. Dacă,însă,se inflamează,acesta trebuie extirpat,înainte de a infecta totul în jurul său.

Poţi renunţa la un rinichi,dacă eşti într-o situaţie excepţională,fără să-ţi fie teamă pentru viaţa ta. Un singur rinichi poate face treaba dublă în organism,adică poate filtra cantitate dublă de sânge,pe care îl detoxifică şi elimină toxinele prin urină. Toate acestea însă cu condiţia să fie sănătos.