Lucruri neştiute despre hepatita C

1 63975 original jpg jpeg

Se numără printre afecţiunile care afectează ficatul şi care, nedepistată la timp, poate duce la apariţia multor boli, printre care se află ciroza, cancerul la ficat şi cedarea ficatului. De aceea, la cea mai mică suspiciune, nu mai amâna vizita la medic.

Tratamentul pentru hepatita Ceste de lungă durată. Pacientul diagnosticat cu această afecţiune este considerat vindecat când virusul nu se mai găseşte la 12-24 de săptămâni de când tratamentul s-a încheiat.

Hepatita C afectează milioane de oameni în întreaga lume

„Boala mai este numită şi „epidemia silenţioasă“,pentru că mulţi oameni pot avea hepatită de 30 sau mai mulţi ani şi să nu ştie asta“,explică Camilla Graham,medic la Centrul Medical Beth Israel Deaconess. Pacienţii care au această boală se confruntă cu oboseală şi greaţă,simptome care nu necesită efectuarea de analize pentru depistarea hepatitei C.

S-ar putea să nu-ţi dai seama că ai leziuni hepatice grave

Din fiecare 100 de persoane cu o infecţie hepatită cronică C,5 până la 20 dintre ele dezvoltă în cele din urmă ciroză. Există riscul ca 5% din persoanele diagnosticate cu această afecţiune să dezvolte cancer heptic sau să decedeze. Simptomele comune ale leziunilor hepatice includ icter,oboseală extremă,pierdere în greutate,slăbiciune,mâncărimi severe ale pielii,confuzie şi acumulare de lichid în abdomen.

Virusul hepatic C se transmite prin contact cu sânge infectat

Personalul medical,care se poate infecta accidental cu ace contaminate,şi copiii născuţi din mame infectate cu hepatita C se numără printre cei cu risc major. Transmiterea virusului în timpul actului sexual este posibil,dar riscul este scăzut. Schimbul de ace pentru consumatorii de droguri sau realizarea de tatuaje sau piercing-uri cu echipamente nesterile sunt căile tipice de îmbolnăvire cu hepatita C.

Nu există niciun vaccin pentru boală

Medicii spun că nu există niciun vaccin împotriva hepatitei C. Evitarea comportamentelor de risc ridicat,cum este schimbul de ace,este în continuare cel mai bun mod de a evita infectarea cu acest virus.

Controale periodice,după tratare

O ciroză diagnosticată,apărută în urma infectării cu virusul hepatic C,înseamnă monitorizare continuă pentru a depista un eventual cancer la ficat. Şi realizarea unei ecografii abdominale la fiecare şase luni ajută medicul să depisteze semnele precoce ale cancerului.

Transplantul de ficat nu este leac pentru hepatita C

Daunele ireparabile făcute de hepatita C este principala cauză de transplant de ficat în multe ţări din toată lumea. Dar chiar şi după un transplant este indicat să fie administrat un tratament medicamentos  pentru a elimina virusul. Evitarea alcoolului şi pierderea în greutate protejează ficatul pe termen lung.