Măşti de protecţie care îţi fac mai mult rău. Cu cât se reduce eficienţa unei măşti chirurgicale uzate?

1 mika baumeister uz t7h8ds04 unsplash jpg jpeg

Chiar dacă în prezent există deja un vaccin coronavirus aprobat, oficialii din domeniul sănătăţii nu sunt optimişti cu privire la lunile următoare, reamintind că este încă foarte important să păstrăm distanţa socială, să ne spălăm mâinile şi să purtăm masca de protecţie. În privinţa măştilor de protecţie, acestea trebuie folosite corect, altfel se dovedesc a fi inutile.

Cu tot arsenalul de măşti de protecţie pe care-l ai, este nevoie să ştii ce tipuri sunt mai bune, cum şi cât timp să le porţi astfel încât să-ţi fiecu adevărat de ajutor. Potrivit unui nou studiu, a purta o mască uzată ar putea fi de fapt mai rău decât a nu purta mască deloc. Noua cercetare, publicată recent în revista „Physics of Fluids‟ a Institutului american de fizică, a fost realizată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Baptistă din California şi Universitatea din Massachusetts Lowell din Statele Unite ale Americii, care au măsurat modul în care măştile au afectat fluxul de aer şi trecerea particulelor de la purtător şi către acesta. Au studiat unde ajung particulele pe faţa cuiva, precum şi cum sunt distribuite în plămâni şi faringe. Descoperă la ce concluzii au ajuns cercetătorii în cele ce urmează!

Masca chirurgicală uzată te protejează mai puţin

Cercetarea a stabilit că purtarea unei măşti chirurgicale cu trei straturi are o eficienţă de 65% în filtrarea particulelor, dar dacă este uzată, acest procent scade la 25%. De fapt, cercetătorii au descoperit că o mască uzată îl poate face pe purtătorul ei să inspire mai multe particule decât cei care nu folosesc deloc mască. Aceste particule care scapă de filtrarea măştii pot pătrunde prin căile respiratorii. „Este firesc să ne gândim că purtarea unei măşti, indiferent dacă este nouă sau veche, ar trebui să fie întotdeauna mai bună decât nimic. Este adevărat, dar numai în cazul în care particulele sunt mai mari de 5 microni, nu şi pentru acelea fine, mai mici de 2,5 microni‟, a declarat autorul studiului, profesorul Jinxiang Xi, de la Universitatea din Massachusetts Lowell.

Masca medicinală fără 3 straturi sau purtată de mai multe ori la rând

Un alt aspect indicat de noul studiu este alegerea unei măşti cu 3 straturi de ţesătură. Într-un alt studiu realizat de cercetători de la Universitatea Tech din Virginia, SUA, au fost testate 11 tipuri diferite de măşti de protecţie, inclusiv 9 măşti de pânză realizate din materiale precum filtre de cafea, un tricou de bumbac şi alte ţesături, precum şi o vizieră purtată cu şi fără mască chirurgicală. Constatările au arătat că măştile care aveau 3 straturi ofereau în mod clar cea mai bună protecţie.

Masca de pânză nespalată după o utilizare

Obişnuieşti să-ţi speli faţa, mâinile, corpul, hainele, deci este nevoie să speli şi masca de protecţie, dacă aceasta este din pânză, reutilizabilă. Cercetările au constatat că nespălarea măştilor de pânză după o singură utilizare creşte riscul de contaminare cu coronavirus. Încearcă să eviţi tentaţia de a purta aceeaşi mască zile la rând şi spal-o după fiecare utilizare pentru a te asigura că îşi face treaba bine!

Viziera medicală, purtată fără mască

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a actualizat recomandările în privinţa purtării măştii şi a altor variante de protecţie. Agenţia globală de sănătate a afirmat că utilizarea vizierelor este inferioară măştilor de protecţie, deoarece acestea nu reuşesc să blocheze picăturile expirate ale purtătorului şi nici nu le pot opri din inhalarea picăturilor de aerosoli ale unei alte persoane. De aceea, dacă doreşti să porţi o vizieră, este necesar ca mai întâi să potriveşti pe nas şi pe gură o mască de protecţie înainte de a aşeza viziera.