Medicamente care îngraşă
Puţină lume ştie că medicamentele joacă un rol important în determinarea greutăţii unei persoane. Anumite substanţe din produsele farmaceutice pot crea dezechilibre hormonale, care favorizează apariţia kilogramelor în plus.
Luarea în greutate reprezintă, adeseori, un efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase. Acestea pot interveni în procesul normal de metabolizare al alimentelor. Pastilele cauzează creşterea în greutate în mod diferit: fie prin mărirea apetitului, prin alterarea modului în care sunt stocate grăsimile, fie prin modificarea nivelului de insulină. Printre cele care îngraşă se numără medicamentele folosite în tratarea depresiei, a anxietăţii, a migrenelor, a hipertensiunii sau a diabetului. Periculoşi sunt şi unii steroizi, dar şi unele contraceptive.
Antidepresivele cresc pofta de mâncare
Persoanele care suferă de depresie pot simţi nevoia să mănânce mai mult ca de obicei, întrucât mâncarea dă o stare de bine, pe moment. Obiceiul, combinat cu tratamentul cu antidepresive, duce la creşterea în greutate. Acest lucru se explică prin faptul că antidepresivele interferează cu serotonina, neurotransmiţătorul care reglează anxietatea şi starea de spirit, controlând şi apetitul. Antidepresivele pot creşte pofta de alimente bogate în carbohidraţi, cum ar fi pâinea, pastele şi deserturile. De asemenea, trebuie remarcat şi faptul că depresia poate duce la oboseală şi la inactivitate, ceea ce determină creşterea în greutate.
Anticoncepţionalele provoacă dezechilibre
Multe femei se feresc de anticoncepţionale tocmai pentru că sunt convinse că acestea îngraşă. Medicii ginecologi infirmă această prejudecată, dar susţin că anumite contraceptive pot da peste cap metabolismul şi pot favoriza retenţia de apă, mai ales înainte de perioada menstruaţiei. De asemenea, creşterea de la 1 la 4 kilograme poate fi doar un efect secundar temporar, care dispare după câteva luni de contracepţie. Pentru a evita acumularea kilogramelor suplimentare, este indicat să se folosească contraceptivele cu doze mici de estrogen.
Antihistaminicele au reacţii adverse
Anumite medicamente care atenuează simptomele alergiei pot duce la surplus de greutate la persoanele care iau această medicaţie în mod constant. S-a constatat faptul că efectul de îngrăşare este mai prezent în cazul bărbaţilor. Tot în cazul antihistaminicelor, s-a mai constat faptul că acestea ar provoca o stare permanentă de somnolenţă, determinându-l pe bolnav să devină sedentar, dar şi o stare de sete pe care mulţi o confundă cu nevoia de a mânca.