Menoragia, boala de care suferă lunar 20% din femei

1 68784 original jpg jpeg

Un subiect delicat şi evitat în discuţii, menstruaţia în exces poate ascunde probleme de sănătate grave, iar vizita la medicul ginecolog şi tratamentul urgent sunt necesare dacă aceasta durează mai mult de o 7 zile şi este adeseori însoţită de dureri puternice şi constante în abdomenul inferior.

Menoragia,cunoscută şi că o menstruaţie puternică,este descrisă ca o hemoragie gravă şi prelungită în timpul ciclului menstrual,care poate să întrerupă activitatea normală a unei femei şi le afectează,la nivel global,pe mai mult de 20% dintre ele.

Consecinţă a acestei dereglări menstruale este anemia,pe care o putem identifica după senzaţia de oboseală,epuizare,ameţeală,durere de cap,stare generală proastă,tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) şi hipotensiune.  

Fiecare femeie are un ciclu menstrual unic şi chiar dacă perioada optimă a acestuia este 28 de zile cu o durată de 4 zile,fluctuaţii între 21 şi 32 de zile sunt considerate normale. Semnalele de alarmă apar însă atunci când durata menstruaţiei este de peste 7 zile şi este necesară schimbarea absorbantului la fiecare 2-3 ore.

„Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice în prezent,iar cauzele sale pot fi descoperite în totalitate doar în urma unor analize de laborator sau imagistice. Există mai multe cauze ale menoragiei de la fibroame uterine,ţesuturi necanceroase care cresc în interiorul uterului,până la dereglări hormonale,hipertensiune,  medicamente anticoagulante,de boli de sânge,tulburările de coagulare sau hemofilia,precum şi de boli hepatice precum ciroza hepatică",explica dr. Silviu Iştoc,medic obstetrica-ginecologie.

Alte cauze ale unei menstruaţii abundente pot fi:

-          Anovulaţia,care afectează 6 şi 15% din femei,fiind o dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu eliberează un ovul lunar;

-          Polipi uterini;

-          Cancer cervical,uterin sau ovarian;

-          Disfuncţii la nivelul glandei tiroide sau pituitare;

-          Schimbări la nivel hormonal,cum este cazul premenopazei;

-          Schimbări de pastile contraceptive;

-          Boala inflamatorie pelvina sau alte infecţii.

Când trebuie să consulţi un specialist

Este normal că menstruaţia să varieze în durata şi flux,aşa că nu e nevoie să te grăbeşti la medic dacă ţi s-a întâmplat o dată. Dacă problema persista,medicul ginecolog va determina cauza menoragiei folosindu-se de următoarele teste:

-          Testul Papanicolaou pentru a exclude boli precum infecţia cervicală,inflamaţii,displazie sau cancer;

-          Biopsie endometrială pentru a testa mucoasa uterului privind anomalii celulare sau cancer;

-          Ultrasunete pentru a evalua organele pelvine,inclusiv uterul,ovarele şi pelvisul;

-          Analize de sânge pentru depistarea anemiei,a bolii glandei tiroide sau dereglări hormonale.

Cum se tratează

„Tratamentul menoragiei poate fi şi simptomatic,iar în acest caz se administrează antiinflamatoare nesteroidiene şi calciu pentru reducerea sângerărilor menstruale,iar în cazul în care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este însă repetitiva,prin urmare sunt foarte importante investigaţiile suplimentare pentru descoperirea cauzei şi apoi tratarea acesteia”,adăugă dr. Iştoc.

Vorbeşte cu medicul ginecolog dacă poţi aduce schimbări în stilul de viaţă şi dieta pentru a reduce sângerarea menstruală sau dacă trebuie să urmezi tratament medicamentos.

În cazuri severe se poate discuta şi despre operaţie,cum este histerectomia pentru înlăturarea uterului.

„Cel mai frecvent este nevoie de intervenţii minim invazive pentru a stabili diagnosticul şi de a corecta cauza organică a menoragiei,de multe ori paciente care sufereau de ani de zile de menoragie şi infertilitate,cu tratament progesteronic cu efecte limitate,au beneficiat de vindecare totală în urma unor intervenţii simple,rămânând însărcinate ulterior la scurt timp.”,adăugă dr. Iştoc.