Minighid despre donarea de sânge
Milioane de oameni din întreaga lume îşi datorează viaţa unor persoane care au acceptat să doneze sânge. Procedura nu este deloc complicată, însă trebuie îndeplinite câteva condiţii.
Organismul uman are în permanenţă o rezervă de 300-400 ml de sânge şi capacitatea de a reface rapid acest volum. De aceea, se recoltează 450 de ml de sânge de la fiecare donator.
O operaţiune fără riscuri
Recoltarea presupune o înţepătură şi nu durează mai mult de 5-10 minute. O persoană sănătoasă poate dona la fiecare 72 de zile. Nu există riscul de a contacta o boală transmisibilă, întrucât operaţiunea presupune folosirea unui ac şi a unei truse de unică folosinţă. De asemenea, donarea este supravegheată de către un medic specialist.
Ce contraindicaţii există
Donarea de sânge se efectuează la centrele de transfuzii. Persoanele care pot dona sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme şi tensiunea arterială în limitele normale. Nu pot dona sânge persoanele cardiace, cele care au sifilis, TBC, hepatită, cancer sau cele care au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni. Nu pot dona nici cei care se află sub tratament pentru boli renale, psihice, endocrine. Donarea nu este indicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Contraindicaţii primesc şi persoanele care au avut un contact sexual neprotejat sau cele care au efectuat un tratament stomatologic în ultima jumătate de an.
Pregătire cu o seară înainte
Înainte de recoltare, se efectuează analizele gratuite, care includ hemograma, VSH-ul, analizele de biochimie, testul HIV şi electrocardiograma. În seara dinaintea donării, se recomandă ca donatorii să aibă o masă uşoară, cu alimente bogate în fier, precum peşte sau ficat. Băuturile alcoolice şi cafeaua sunt interzise. De asemenea, se recomandă consumul a cât mai multe lichide pentru hidratare şi odihna suficientă.
Recomandări post-donare
După ce recoltarea s-a încheiat, este indicat ca donatorii să mănânce ceva consistent şi să consume lichide pentru a se rehidrata. În unele cazuri, poate apărea o senzaţie de ameţeală care se va diminua cu odihnă. Se recomandă evitarea efortului fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool şi fumatul.
Avantajele donării de sânge
• Creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme.
• După fiecare donare, sângele se reîmprospătează, iar în felul acesta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor creşte.
• Persoanele care donează sânge de 2 ori pe an prezintă un risc mult mai mic de a dezvolta cancer şi au o rată de mortalitate mai scăzută
• Cei care donează frecvent îşi cresc durata de viaţă chiar şi cu 10 ani, potrivit studiilor.
Salvează o viaţă în 3 paşi!
Când donatorul se prezintă la centrul de transfuzie sangvină din oraşul în care locuieşte, are de urmat doar 3 paşi:
1.prezintă actul de identitate şi completează un chestionar privitor la starea sa de sănătate
2.în cabinetul de consultaţii, un asistent medical îi evaluează chestionarul, îi măsoară greutatea şi temperatura. Donatorul este examinat clinic şi i se face un control biologic predonare, pentru determinarea hemogramei, glicemiei, grupei sangvine şamd
3.donatorulului considerat apt i se recoltează o unitate de sânge (450 ml).
Ştiai că...
...persoanele care donează sânge cu regularitate prezintă un risc mai scăzut de a suferi un accident vascular cerebral? Organismul înlocuieşte periodic masa de sânge şi, în acest fel, împiedică îngroşarea lui.