Mituri despre aspirină

1 72934 original jpg jpeg

Aspirina, cunoscută şi sub numele de acid acetilsalicilic, este considerată un medicament bun la toate, de la calmarea durerilor de cap până la reducerea febrei. De aceea, există şi foarte mituri legate de aceasta.

„Nu dă reacţii adverse“

Această afirmaţie este falsă,pentru că medicamentul poate să creeze un disconfort gastric,de la arsuri până la dureri abdominale,greaţă şi vărsături. De aceea,nu lua aspirină pe stomacul gol.În caz de gastrită sau ulcer,nu lua aspirină,căci poate provoca hemoragie digestivă. Medicamentul nu este recomandat nici celor care suferă astm,alergii,hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice. Totodată,până la împlinirea vârstei de 16 ani,aspirina nu se dă copiilor şi adolescenţilor pentru tratarea virozelor,a gripei sau a varicelei,deoarece poate cauza sindromul Reye. Boala se  manifestă prin stare general proastă,ameţeală,greaţă,vărsături.„Poate fi luată în sarcină fără riscuri“

Un alt mit este acela că aspirina poate să fie administrată fără riscuri femeilor însărcinate. De fapt,  nicio  gravidă nu ar trebui să o ia fără acordul medicului,pentru că fluidifică sângele,putând cauza hemoragii,mai ales în ultimul trimestru de sarcină,De asemenea,nu trebuie luată de femeile care alăptează.

Probabil ai auzit că aspirina calmează durerile dentare,dacă o pui,pisată,pe dintele dureros sau lângă acesta. Este un mit,căci aspirina are efect analgezic doar dacă este administrată intern-  aceasta este singura modalitate prin care îţi poate calma durerea. Dacă o ţii lângă dinte,te-ai putea alege şi cu o problemă în plus,căci aspirina dizolvată de salivă devine acidă,putând irita gingiile.

Un alt mit este acela că aspirina nu este periculoasă în combinaţie cu alte medicamente. Medicii atrag atenţia că acidul acetilsalicilic nu poate fi luat de către cei care fac  tratament cu anticoagulante orale,pentru că există risc de hemoragie internă. Aspirina nu se combină nici cu antiacide,diuretice,antidiabetice orale şi nici cu alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Pentru că este recomandată în cazul durerilor osoase cauzate de artrită,multe persoane sunt de părere că aspirina tratează această boală. Este un mit,căci medicamentul nu vindecă artrita şi nici osteoporoza,ci doar scade intensitatea durerilor.

O altă afirmaţie care nu este susţinută ştiinţific este aceea că aspirina este de ajutor pentru combaterea mahmurelii. Din contră,medicamentul,agravează efectele alcoolului asupra stomacului. În plus,studiile au demonstrat că administrarea aspirinei,înainte sau în timpul mesei,creşte concentraţia de alcool în sânge. În cazul în care abuzul de alcool ţi-a dat o durere de cap,aşteaptă cel puţin patru ore înainte de a lua aspirina.

…dacă te doare capul,ai dureri dentare sau musculare,poţi să iei o aspirină? Medicamentul are efect calmant.

…aspirina reduce riscul de cancer de colon? Concluzia aparţine unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford,în urma căruia s-a demonstrate că administrarea unei doze zilnice de 300 mg de aspirină,timp de cinci ani,reduce incidenţa cancerului de colon cu 74%.

…luată în doze mari,aspirina poate duce la apariţia ţiuitului în urechi?

…aspirina împiedică formarea cheagurilor de sânge? De aceea este prescrisă persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral,dar şi celor care vor să prevină aceste afecţiuni.