Modificări menstruale care nu trebuie ignorate

1 80960 original jpg jpeg

Menstruaţia neregulată este o preocupare comună pentru femeile de toate vârstele. Chiar dacă modificările nu sunt, de obicei, un semn de probleme grave de sănătate, ele pot să semnaleze dezechilibre hormonale, deficienţe nutriţionale sau alte afecţiuni minore care necesită atenţie.

Iată care sunt modificările menstruale care nu trebuie ignorate:

Lipsa menstruaţiei

Această modificare este cunoscută sub numele de amenoree. Dacă nu ţi-a venit menstruaţia timp de trei luni şi nu există o posibilă sarcină, atunci este posibil să ai amenoree. Este comună printre: sportive, dansatori profesionişti, femeile care urmează diete stricte, care suferă de anorexie.

Cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge mici sunt destul de normale în timpul menstruaţiei. Cu toate acestea, dacă sunt prezente numai cheaguri, este crucial să-ţi vezi medicul. Nu este normal ca sângele menstrual să conţină brusc o mulţime de cheaguri mari. Cheagurile mari sunt frecvente numai în primele zile după naştere.

Menstruaţie prelungită, grea

Menoragia este termenul medical pentru menstruaţia care durează mai mult de o săptămână. Este comună şi de fapt, majoritatea femeilor o vor experimenta cel puţin o dată în timpul vieţii. Totuşi, este îngrijorător când se întâmplă de mai multe ori şi durează 7 zile sau mai mult. Mai mult, în cazuri severe, poate duce chiar la anemie din cauza pierderii excesive de sânge.

Crampe menstruale dureroase

Este normal să te confrunţi cu crampe în perioada menstruaţiei în zona abdomenului inferior, care uneori se pot extinde până la partea inferioară a spatelui. Cu toate acestea, atunci când sunt frecvente şi interferează cu viaţa de zi cu zi, cel mai bine este să vorbeşti cu un medic. Această afecţiune este cunoscută sub numele de dismenoree. Deşi uneori poate fi cauzată de o afecţiune uterină, se pare că este legată de creşterea producţiei unui hormon numit prostaglandină.

Sângerări în afara menstruaţiei

Sângerarea între perioade este un semn clar că ceva nu este în regulă. Ea poate anunţa un dezechilibru hormonal şi, în cazuri mai complexe, poate indica o problemă cu ovarele sau alte părţi ale sistemului reproducător. Este important să se consulte cu un medic pentru a vedea dacă are legătură cu: sindromul ovarului polichistic, fibroame. Polipii, inflamaţia colului uterin, cancerul ovarelor sau uterului.

Când ar trebui să vezi un doctor?

În concluzie, dacă ai oricare dintre neregularităţile menstruale de mai sus, consultă medicul sau ginecologul dacă:

-    Sângerarea menstruală este extrem de dureroasă.

-    Sângele tău menstrual conţine cheaguri sau miroase.

-    Ai crampe menstruale intense şi febră.

-    Există prea multe cheaguri de sânge.

-    Ţia- întârziat ciclul.

-    Te simţi obosită în timpul menstruaţiei.