Naştere naturală cu sau fără epiziotomie?

schimbări în zona intimă în sarcină jpeg

Epiziotomia este o intervenţie necesară, spun medicii, pentru că prin astfel de procedură se evită o ruptură necontrolată a perineului. Totuşi, unele studii au demonstrat că refacerea perineului după o posibilă ruptură în timpul naşterii se efectuează mai rapid decât recuperarea după epiziotomie.

Procedură chirugicală,epiziotomia constă într-o incizie la nivelul perineului,mai precis se taie muşchiul care înconjoară şi susţine organele genitale de la vulvă la anus.

De regulă,epiziotomia se face cu puţin timp înainte ca fătul să fie expulzat. În anumite situaţii,medicul poate considera că nu este necesară epiziotomia şi că muşchii se pot întinde corespunzător,fără a fi afectate ţesuturile.

Intervenţie medicală,ca un rău necesar

Tot mai multe femei preferă să nascăprin operaţie de cezariană sau aşa sunt sfătuite de medici,când aceştia sunt de părere că starea de sănătate nu le permite efort mărit.

Adesea,femeile evită să treacă prin chinurile naşterii naturale de teamă că nu vor putea face faţă şi,de câţiva ani încoace,din cauza,e drept,în mică măsură,epiziotomiei.

Judecând la rece,se apelează la metode chirurgicale în ambele situaţii,doar că la cezariană ajută şi anestezia.

De ce cadrele medicale preferă să efectueze epiziotomii preventive? Lumea specialiştilor este împărţită în două. O tabără pretinde că epiziotomia aduce beneficii naşterii fătului,în timp ce celealtă ia în considerare doar riscurile care apar în urma intervenţiei.

De ce e bine să naşti cu epiziotomie

Te-ai hotărât să naşti natural,dar ţi-e frică mai tare de epiziotomie decât de naşterea în sine? Să ştii că durerile din timpul inciziei sunt reduse de injecţia cu xilină (lidocaină),un anestezic local puternic.

În plus,trebuie să ştii că o astfel de incizie permite ca expulzia fătului să se facă mai uşor.

De obicei,se practică epiziotomia pentru a peveni rupturile de perineu,care,spun unii medicii,se vindecă mai greu ca inciziile controlate. Studiile recente,însă,vin cu dovezi împotrivă. Rămâne să fie făcute mai multe cercetări în acest sens.

Una din cele mai importante beneficii aduse de această procedură este că poate preveni instalarea incontinenţei urinare. De asemenea,are şi proprietatea de a nu permite relaxarea exagerată a peretului pelvian.

Când se întâmplă acest lucru,peretele iese mult în afară şi durează ceva timp până se retrage la loc.

La ce riscuri eşti expusă

După plusuri,trebuie să trecem în revistă şi riscurile epiziotomiei. Ca la orice incizie,dacă nu este bine îngrijită şi dezinfectată,poate apărea riscul de infecţie. De asemenea,pot apărea inflamaţii şi sângerări locale.

Cusătura inciziei produce dureri persistente,care se mai reduc după ce sunt scoase firele. Cert este că timp de cel puţin o săptămână,durerile sunt aproape insuportabile şi poţi avea nevoie de supozitoare cu diclofenac pentru a le calma.

Relaţiile sexualepot fi reluate după un timp mai lung de aşteptare. Dacă unele cupluri se pot bucura de moment intime după doar şase săptămâni de la naştere,altele au nevoie de cel puţin trei luni.