Nu dormi cât trebuie? Uite ce rişti!
Somnul are un rol important în menţinerea sănătăţii corpului. Când dormi prea puţine ore, apar dezechilibre în organism care duc la apariţia mai multor probleme de sănătate.
Creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovascularePersoanele care dorm puţine ore pe noapte în mod constant au tensiunea arterială mai ridicată,un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Când dormi puţin,creşte cantitatea de cortizol (hormonul stresului) din corp,dar şi a altor substanţe asociate inflamaţiilor din organism. Din această cauză,există un risc mai mare de suferi de diverse afecţiuni cardiovasculare.
Citeşte şi:
Patru obstacole care vă sabotează somnul
Factori care afectează calitatea somnului
Dacă dormi mai puţin de 5 ore pe noapte,ai un un risc mai mare de a suferi de diabet,spre deosebire care dorm în general câte 7-8 ore. Explicaţia ar fi aceea că atunci când nu ai un somn de calitate,corpul nu mai are putere de a menţine sub control nivelul glicemiei din sânge.
Lipsa somnului nu te poate afecta doar fizic,ci şi psihic. În cazul în care nu te odihneşti cum trebuie,au loc anumite modificări la nivel cerebral,din cauza cărora te poţi confrunta cu episoadele depresive.
Când dormi corpul tău secretă citokine,nişte substanţe care ajută sistemul imunitar să lupte în mod eficient împotriva infecţiilor şi răcelilor. Somnul de calitate nu are doar un impact major asupra modului în care face faţă organimul bacteriilor şi virusurilor,dar se află în strânsă legătură şi cu anticorpii care apar după ce are loc procesul de imunizare.