Obiecte care te pot îmbolnăvi

1 79831 original jpg jpeg

Obiceiurile zilnice sunt, multe dintre ele, nişte bombe cu ceas. Fie că vorbim de bacterii pe care le aduci pe tălpile încălţărilor în casă, fie că sunt cele din casă, există mereu o cantitate de bacterii de care am putea să ne dispensăm, dacă suntem atente la câteva dintre gesturile noastre zilnice.

Îţi usuci mâinile la uscător

E foarte ok să te speli pe mâini, de fapt, nu foarte ok, e obligatoriu să te speli pe mâini, de mai multe ori în fiecare zi. Ideea e cu ce te usuci. Te ştergi cu şervete de hârtie sau îţi ţii mâinile sub uscător? O utilizatoare de Facebook a făcut un experiment care  devenit viral în scurt timp.  Ea a pus o farfurie pe un astfel de uscător, într-o toaletă publică şi a ţinut-o acolo timp de 3 minute. Apoi a analizat-o la microscop. Aşa a descoperit că, în doar 3 minute, pe farfurie au început să crească diferiţi agenţi patogeni şi bacterii. „Vă imaginaţi ce e pe mâinile voastre după ce credeţi că v-aţi spălat pe mâini, da?“, a întrebat vigilenta utilizatoare.Ce se-ntâmplă? Contactat şi de alţi intelectuali interesaţi de viaţa agenţilor patogeni, fabricantul uscătorului a negat că pe acesta ar fi posibil să crească aşa ceva, pentru că, spune el, se folosesc filtre HEPA, care sunt capabile să capteze particule la fel de mici ca bacteriile, astfel că acestea nu pot pune o problemă importantă de igienă. În plus, aceste uscătoare sunt folosite în spitale şi în locuri unde se găteşte, deci nu ar putea risca să-şi pericliteze numele dacă n-ar şti că sunt sigure pentru sănătatea publică.

Intri încălţată în casă

421 000 de bacterii sunt pe încălţările tale când vii de afară. Ele reprezintă cam aşa: excremente de pasăre, de câine, bacterii şi microbi luate pe tălpi din toaletele publice sau din cea de la serviciu. Toate acestea pătrund foarte uşor în sistemul tău respirator şi în sistemul digestiv. Vorbim de infecţii urinare date de E. coli, de Serratia ficaria (care dă infecţii respiratorii), Klebsiella pneumoniae (vezica urinară).

Chiar şi frunzele pe care calci sunt descompuse de bacterii care n-au ce să caute în sistemul tău digestiv sau respirator.

Nu-ţi cureţi chiuveta suficient

O foloseşti ca să-ţi speli vasele, dar cât de des îţi speli chiuveta din bucătărie? Un fondator al unui reputat serviciu de curăţenie a spus că, din toată casa noastră, chiuveta din bucătărie e cea mai murdară. E locul preferat al bacteriilor, care, după ce colonizează chiuveta, se apucă de farfurii, de tacâmuri şi de orice altceva mai ţii pe acolo. Gândeşte-te că toate aceste bacterii ajung în sistemul digestiv....

Îţi iei telefonul la toaletă

Mai multe studii efectuate în ultima vreme au scos a iveală faptul că majoritatea oamenilor îşi iau telefonul cu ei la toaletă. Lucrul ăsta nu e tocmai indicat, pentru că, atunci când tragi apa, microparticule din fecale şi urină se împrăştie literalmente peste tot în baie. Deci şi peste telefonul tău.

Despre periuţele de dinţi se ştie că acestea trebuie să stea la o distanţă apreciabilă de vasul de toaletă, dar cine respectă asta? Când tragi apa în baie, bacterii ca E. Coli se pot împrăştia şi peste telefonul tău, pe care-l duci mai departe în alte camere ale casei şi peste tot pe unde te duci.

Aşa că, data viitoare când mai vrei să-ţi iei telefonul cu tine în baie, mai gândeşte-te o dată.

Alegi săpun solid

Da. Chiar şi folosirea unui săpun solid poate fi un obicei murdar, dar nu te joci cu cercetările făcute de cei de la National Institute for Health and Care Excellence. Aceştia recomandă folosirea strictă a săpunului lichid, pentru că pe cel solid bacteriile rămase de la fiecare spălare rămân şi se înmulţesc.

Aparatele pentru plata facturilor

Acele monitoare pe care le atingem ca să ne plătim facturile sunt atinse zilnic de sute de mâini. Gândeşte-te că nu stă nimeni să le spele. 50% dintre aceste aparate pentru plata facturilor conţin materii fecale, aşa că, data viitoare când mai plăteşti facturile la un astfel de aparat spală-te viguros pe mâini!

Chematul liftului

Chematul liftului nu e singurul risc la care te expui la birou! Pe butoanele liftului stau bacterii de toate felurile, inclusiv un virus care dă simptomele unei boli asemănătoare cu răceala. Ţine-ţi aproape gelul antibacterial!

Foloseşti un burete tip lufa

Găurile mari ale lufei tale cu care îţi faci duş zilnic sunt adăpost pentru mii de bacterii, care, cât eşti tu la job, la sală sau cu prietenii, nu fac altceva decât să se înmulţească. Ca să previi, ţine-o pe pervazul geamului de la baie cât timp eşti plecată.

Dacă eşti tăiată pe undeva, lufa ta nu va face decât să-şi lase bacteriile pe locul ăla, creând momentul propice pentru o infecţie.

Geanta

10 000 de tipuri diferite de bacterii se găsesc pe geanta unei femei, de la resturi de mâncare, la pipi de câine şi alte resturi urbane lăsate de conlocuitori. Partea tare e că geanta ta e mai murdară decât capacul de la toaletă.

Îţi rozi unghiile

Nu e bine să-ţi rozi unghiile. În primul rând pentru că iei toată mizeria de sub ele şi ţi le bagi, intenţionat, în sistem. Lasă că nici estetic nu e extraordinar de apetisant!

Data viitoare când mai vrei să-ţi rozi unghiile, gândeşte-te la câte bacterii eşti expusă.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg