Originea obiectelor vestimentare pe care le purtăm zi de zi

Te-ai uitat vreodată în oglindă și te-ai întrebat care este originea hainelor pe care le porți zi de zi și cine le-a inventat? Ei bine, află că acestea au o poveste interesantă în spate. De la lenjerie intimă, tricouri și pantaloni scurți și până la rochii și costume elegante, hainele au trecut prin mai multe etape, până să ajungem să ne acoperim corpul cu ele.

image

Sutienele s-au inventat în antichitate, când femeile își acopereau sânii cu ele, în timp ce făceau sport. Această piesă de lenjerie intimă a evoluat apoi, dar abia în 1913, când Mary Phelps Jacob a brevetat designul sutienului modern. 

Citește și: Obiceiurile greșite care îți pot strica hainele mai repede decât ai crede

Tricourile, de asemenea, au fost purtate din cele mai vechi timpuri, însă tricoul cu aspect modern a fost inventat abia în secolul XIX. Tricourile au fost comercializate pentru prima dată în 1904 și au devenit populare abia în 1940. 

INFO: Cea mai veche pălărie din lume îi aparție lui Ötzi, Omul de Gheață. Aceasta datează de acum 5.300 de ani

Pantalonii, obiecte vestimentare controversate

Cei mai vechi pantaloni datează de acum 3.000-3.300 de ani. Aceștia au fost folosiți de către călăreții nomazi din Asia Centrală. Mai multe culturi antice i-au purtat, însă le-a luat ceva timp să se obișnuiască cu ei. De exemplu, romanii credeau că pantonii trebuiau să fie purtați de către barbari. Abia la sfârșitul secolului XIX, au fost inventați blugii, de către doi mineri din Nevada, pe nume Levi Strauss și Jacob Davis. 

Vezi și: Mona Lisa este Leonardo da Vinci îmbrăcat în haine femeiești? 

Femeile purtau la plajă rochii 

La începutul secolului XIX, femeile purtatu la plajă rochii de baie, deoarece legea le interzicea să își expună trupul. De exemplu, înotătătoarea Annette Kellerman a fost arestată pentru expunere indecentă, deoarece a purtat costumul său de înot atletic dintr-o singură piesă, la plajă.  

Inventatori de excepție! 

  • De costumul elegant al bărbaților este responsabil George „Beau‟ Brummell, cel care a popularizat varianta modernă a uniformei militare formale.
  • Pentru rochia albă de mireasă trebuie să îi mulțumim Reginei Scoției, Mary, deoarece ea a fost prima care a purtat alb la nuntă.
CPF JPG

Sursă foto: Pinterest