Tendințe în modă periculoase. Crinoline uriaşe, haine vopsite cu arsenic, corsete pentru bărbaţi
Ca formă de auto-exprimare, moda evoluează și se ramifică în mod constant în direcții noi, unele dintre ele foarte ciudate. Au existat multe tendințe discutabile de-a lungul anilor şi, deși majoritatea sunt derutante, câteva au fost de-a dreptul periculoase.
De la substanțe chimice mortale şi radiații până la ruperea sau îndepărtarea unor oase, femeile au fost nevoite să suporte unele practici periculoase pentru a îndeplini standardele sociale în schimbare. De exemplu, înainte de epoca victoriană, fețele vopsite în alb și buzele roșii au fost populare, apoi regina Victoria a considerat acest machiaj vulgar, ceea ce a determinat pe mulți să-l abandoneze cu totul sau să încerce un machiaj mai natural. De aceea, anii 1800 au fost plini de invenții pentru îmbunătățirea trăsăturilor naturale ale femeilor, dar multe dintre aceste idei le-au deformat corpul sau le-au ucis încet cu substanțe chimice toxice.
De-a lungul mileniilor, n-au lipsit substanțele chimice mortale folosite în produsele de înfrumusețare. Femeile s-au otrăvit la propriu pentru a fi frumusoase şi admirate. Au aplicat tampoane de arsenic, care au fost folosite pentru a face tenul mai palid cu efectul puţin ştiut la acea vreme de distrugere a globulelor roșii de sub piele. Pudra de plumb a fost folosită pentru a crea chipul alb, baroc. Verdele lui Scheele, un colorant verde vibrant fabricat din arsen a provocat cancer după utilizare repetată. Pălăriile tratate cu mercur au cauzat tulburări neurologice.
Inelele pentru gât
Acestea au apărut independent în mai multe civilizații, în Africa și Asia. Procesul presupune acoperirea gâtului unei fete în creștere cu inele metalice și adăugarea mai multor inele pe măsură ce crește sau înfășurarea unui singur inel de metal în plus. Ele adaugă mai multe inele dacă apare vreun gol sau slăbiciune între inele. Acest lucru prelungește gâtul, crescând astfel frumusețea femeilor.
Veşminte vopsite cu arsenic
După inventarea unui nou colorant verde, mai îndrăzneţ decât coloranţii tradiţionali şi supranumit „verde smarald”, verde de Paris sau verde Scheele, în anul 1814 femeile au fost încântate de noua nuanţă. Încăperile deveniseră mai luminoase datorită iluminatului pe gaz, de aceea femeile au dorit să iasă în evidenţă prin purtarea unor rochii verde smarald. Singurul dejavantaj: noua culoare era realizată cu arsenit de cupru, care conţinea elementul mortal arsenic. Femeile care o purtau şi familiile lor au început să aibă probleme de sănătate. Unii muncitori din fabricile care foloseau colorantul zilnic şi-au pierdut viaţa. Curând, lumea a devenit conştientă de faptul că arsenicul era mortal şi prin expunerea la materialele care îl conţineau. Unii n-au ţinut cont de avertismente şi au continuat să folosescă veştmintele vopsite în verde Scheele în numele modei, până în anul 1895.
Ştiai că…
…Franţa şi Germania au interzis utilizarea arsenicului, în timp ce Marea Britanie nu a procedat la fel, iar dorinţa de a crea coloranţi sintetici siguri a ajutat la eliminarea treptată a acestui ingredient toxic?
Pantofii cu platformă
Talpa înaltă a pantofilor chopine din secolul al XVI-lea ajungea până la 20 cm. Era impracticabilă, dar a servit scopului pentru care au fost creaţi: protejarea picioarelor de noroiul şi murdăria de pe străzi. Încălţămintea era purtată de femeile spaniole şi italiene pentru a le arăta rangul înalt. Cu cât talpa era mai groasă, cu atât statutul social era mai înalt. Erau folosiţi însoţitori pentru a ajuta la menţinerea echilibrului. Femeile aveau nevoie şi de rochii mai lungi pentru a echilibra proporţiile, ceea ce a necesitat rochii mai scumpe.
Crinoline uriaşe
Încă de la sfârşitul anului 1840, crinolina a fost o tendinţă populară în modă. A fost iniţial folosită pentru a susţine şi a da formă rochiei. Pentru a obţine aspectul unei fuste mari, a fost făcută cu 6 jupoane apretate, ceea ce făcea incomodă purtarea. Crinolina a luat diferite forme. În 1860, s-a schimbat într-o formă de cupolă. Până în jurul anului 1865, a devenit aproape plată în faţă. Din 1878, crinolina a început să piardă din popularitate.
Părul se încreţea cu cleşti încălziţi
În anii 1800, părul creț era popular. Primele ondulatoare erau clești care trebuiau încălziţi în foc. Dacă o femeie îi aplica prea repede, erau atât de fierbinţi, încât îi ardea părul. Prin urmare, chelia a devenit o problemă comună pentru femeile din epoca victoriană. Chiar dacă au devenit pricepute în ondularea părului, scalpul avea de suferit dacă se coafau constant. Unele femei îşi spălau părul cu amoniac pentru a stimula creșterea după ce părul era afectat de ondulare, neştiind că expunerea la amoniac poate provoca probleme respiratorii și arsuri ale pielii.
Corsetele pentru bărbaţi
Femeile nu au fost singurele care au trebuit să treacă prin coșmarul de a purta corsete. Corsetele pentru bărbați au fost o tendință de scurtă durată între 1820 și 1840, când exista tendinţa ca bărbații să aibă o talie subţire. Unii bărbați au continuat să le poarte susținând că i-au ajutat să scape de durerile de spate, dar această modă a dispărut în mare parte după mijlocul secolului al XIX-lea.
Micşorarea forţată a picioarelor
Picioarele de lotus, obținute prin practica periculoasă cunoscută sub numele de legarea picioarelor, au fost considerate un simbol de statut în China. Multe femei și-au petrecut întreaga viață luptând cu problemele motrice provocate de această tendință periculoasă. Scopul principal al acestei practici a fost de a face picioarele femeilor să fie mai mici încă de la o vârstă fragedă, prin aşezarea degetelor sub călcâi și prin înfăşurarea cu bandaje foarte strânse. Multe femei au purtat pantofi speciali, dar acest lucru nu le-a protejat de infecțiile fatale la care a condus acest proces.