De ce purtau băieții rochii acum 100 de ani? Motivul e cât se poate de practic!

În general, fetițele vor ca totul în jurul lor să fie roz și să se îmbrace tot timpul în rochițe de prințese. Nimic neobișnuit în asta! Generații de-a rândul, fetele au purtat haine de fetițe, iar băieții, haine de băieți. Însă a existat o perioadă în istorie, când băieții nu se puteau distinge de fetițe din simplul motiv că purtau același fel de haine, susține Britannica.

image

Surprinzător sau nu, în urmă cu vreo 130 de ani, părinții nu erau deloc preocupați de sexul copilului lor. Iar situația se menținea de la nașterea pruncului până pe la 7-8 ani. Dacă privim picturile realizate atunci sau chiar câteva fotografii care datează de peste 100 de ani și redau perfect atmosfera Victoriană, ne este greu să distingem fetițele de băieți în imaginile respective. Toți copiii purtau rochițe, indiferent de sexul pe care-l aveau. Iar motivul – ne informează The Vintage New – este unul cât mai practic posibil.

Fie că creștem un copil acum, în 2022, sau era crescut în 1882, în era Victoriană, anumite lucruri nu s-au schimbat. Bebelușii necesită dintotdeauna să fie schimbați de fiecare dată când își fac nevoile, pentru a nu face vreo iritație neplăcută, motiv pentru care era nevoie de acces rapid la scutecul acestuia. Copiii mici nu stau locului doar pentru că trebuie schimbați, iar, când vine vremea să învețe să facă la oliță, îi caracterizează aceeași nerăbdare.

Creșterea copilului atunci și acum

Așadar, în niciuna dintre situații, ca părinte sau bonă n-ai timp mult la dispoziție ca să acționezi. Copilul, fie el băiat sau fetiță, trebuie dezbrăcat rapid și schimbat sau pus pe oliță. Cum să faci asta acum mai bine de un secol, când vestimentația era atât de complicată și soluțiile eficiente nu erau încă accesibile?! Nu exista încă acel body, cu acces rapid la scutecul bebelușului.

Drept urmare, părinții din acele vremuri au avut o idee genială – să-i îmbrace pe toți copiii la fel, în rochițe, pentru ca accesul la scutec să se facă mai rapid și mai ușor.

Babyology ne informează că existau, totuși, diferențe între rochiile fetițelor și cele ale băieților. Rochiile băiețeilor aveau culori mai închise și o deschizătură în față. Mai mult, pe măsură ce treceau anii, băieții începeau să nu mai poarte rochii.

Tranziția de la rochie la pantaloni

The Herald Bulletin susține că băieții începeau să poarte pantaloni când începea școala și era destul de mare, astfel încât să-și poată desface și închide nasturii sau bretelele de la hainele lui.

Tranziția unui băiețel de la rochie la pantaloni era un eveniment special în era Victoriană. Întregul proces se numea „breeching” (n.r. care are legătură cu o închizătoare în zona pelviană) și era marcat de familia sa printr-o mică festivitate, în timpul căreia copilul primea drept cadou o sabie de jucărie.

Foto - Shutterstock