Osteoporoza: simptome şi prevenţie

1 71941 original jpg jpeg

Numită şi „hoţul tăcut“, osteoporoza este o afecţiune care afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.

Diagnosticarea târzie şi lipsa unui tratament adecvat măresc numărul persoanelor cu această maladie de la an la an. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că până în anul 2020,numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.

Primele semne ale bolii

Durerile de spate (cauzate de tasarea vertebrelor),cele de la nivelul şoldului sau membrelor inferioare,apărute în special în timpul nopţii,scăderea  progresivă în înălţime,postura încovoiată,îngreunarea capacităţii motorii,de a depune efort şi de a ridica greutăţi sunt primele simptome ale afecţiunii. În stadiile mai avansate ale osteoporozei,pacientele se confruntă cu fracturi  frecvente cauzate de traumatisme minore.

Factorii de risc

Cauzele apariţiei osteoporozeisunt diverse. Printre aceastea se numără sexul,vârsta,rasa,conformaţia corporală,antecedente familiale,prezenţa anumitor afecţiuni (diabet,artrită reumatoidă,dereglări hormonale),tulburările de alimentaţie,sedentarismul,fumatul,consumul excesiv de alcool.

Calciul,mineralul esenţial pentru prevenirea osteoporozei

Acest mineral este vital în toate etapele vieţii. În copilărie şi adolescenţă avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenţă oaselor,pentru a regla funcţia musculară şi pentru a menţine sănătatea dinţilor,părului şi unghiilor. Necesarul de calciu creşte pe măsură ce îmbătrânim,în special atunci când intervine menopauza,iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.

În caz contrar,organismul foloseşte calciuldin oase pentru a efectua diverse funcţii,făcându-le mai slabe şi mai predispuse la rupere de-a lungul timpului. Alimente bogate în calciu sunt laptele şi produsele lactate,tofu,peştele,sucurile de fructe,dar şi legumele verzi precum spanacul,mazărea,dovleceii,prazul,broccoli,castraveţii etc.

Exerciţiile fizice întăresc oasele

Mişcarea zilnică,evitarea obiceiurilor nocive (fumat,exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos,joggingul moderat,dansul,tenisul,urcatul scărilor,aerobicul,stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza,cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale,redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă.



Recente

Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg