Ovare polichistice: poţi rămâne însărcinată? Răspunsul este DA!
Ovare polichistice: poţi rămâne însărcinată? Iată ce trebuie să ştii. Potrivit statisticilor, aproximativ 10% dintre femeile care se află la vârstă fertilă suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP). Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt excesul de hormoni masculini, în special androgeni, care împiedică producerea ovulaţiei şi instalrea infertilităţii.
SOP poate fi diagnosticat la un simplu control ecografic. Chisturile sunt foliculi imaturi,dezvoltaţi în foliculi primordiali,dar care s-au oprit în evoluţie din cauza disfuncţiei ovariene,ne explică medicul primar în obsetrică-ginecologie,embriolog senior în cadrul clinicii Columna Medical Center,dr. Melihan Bechir.
Ovare polichistice: poţi rămâne însărcinată? - Stilul de viaţă sănătos
Pacientele care suferă de SOP trebuie să aibă grijă la alimentaţie. O dietă echilibrată,formată din alimente cu indice glicemic scăzut,şi excerciţiile fizice zilnice vor grăbi scăderea în greutate şi vor determina restabilirea regularităţii ciclului menstrual,a ovulaţiilor spontane,a sarcinilor spontane,a scăderii ratei de avort şi a creşterii ratei de naştere.
Ovare polichistice: poţi rămâne însărcinată? - Tratamentul medicamentos
Pentru inducerea ovulaţiilor se poate folosi clomifenul citrat,medicaţie antidiabetică (metformin),drilling-ul ovarian (intervenţia chirurgicală asupra ovarului micropolichistic) şi gonadotrofinele,susţine medicul specialist dr. Melihan Bechir.
Ovare polichistice: poţi rămâne însărcinată? - Fertilizarea in vitro
Pentru pacientele care nu răspund la inducerea ovulaţiei prin tratamentul medicamentos, se apelează la fertilizarea in vitro.
Citeşte şi:
Totul despre sindromul ovarului polichistic
Ce semnale îţi transmite corpul în sarcină
Sindromul ovarelor polichistice simptome
- Menstruaţii neregulate
Primul semn care poate fi depistat timpuriu şi care poate anunţa că femeia suferă de SOP este menstruaţianeregulată sau lipsa acesteia (amenoree). „În situaţiile în care menstruaţiile sunt mult mai rare sau nu apar deloc,o alternativă o reprezintă terapia cu progesteron,la fiecare trei luni,pentru inducerea acestora”,susţine medicul specialist dr. Melihan Bechir.
- Hirsutism (păr în exces pe faţă,piept,degete,abdomen,spate) şi acnee
Simptome sunt cauzate de excesul de hormoni masculini (androgenici). Contraceptivele orale,care conţin progesteron cu efect de blocare a hormonilor masculini pot fi o soluţie a diminuării acestor simptome. De asemenea,medicul specialist dr. Melihan Bechir susţine că pilulele contraceptive care conţin Levonorgestrel si Norgestrel trebuie evitate deoarece au efecte androgenice.
Simptome sindromul ovarelor polichistice
- Obezitatea
Rezistenţa la insulină este o altă cauză determinată de sindromul ovarelor polichistice. Pacientele care suferă de aceată afecţiune riscă să dezvolte obezitate,diabet zaharat de tip 2 şi un nivel crescut de colesterol.
- Lipsa ovulaţiei
Potrivit medicului specialist dr. Melihan Bechir,nivelul ridicat de insulină în sânge determină anovulaţia,care poate duce la infertilitate.