Pericolul fumatului asupra sănătăţii

1 78206 original jpg jpeg

Dependenţa provocată de nicotină, una dintre componentele prezente în ţigară, este unul dintre principalii factori care provoacă mai multe probleme de sănătate. Pe lângă faptul că fumatul afectează sistemul respirator, acest obicei nociv dezvoltă şi alte afecţiuni destul de grave.

Acesta este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a categorisit fumatul o problemă publică, în urma numărului mare de decese din urma perioadă. Avertismentul a venit în urma efectelor negative tot mai grave pe care-l are fumatul asupra sănătăţii.

Iată care sunt afecţiunile pe care le poate provoca fumatul:

Diabet

Înainte de toate, ar trebui să renunţi la fumat deoarece substanţele toxice din ţigară interferează procesul de transformare al zahărului în energie, crescând astfel riscul de diabet. În plus, acele substanţe împiedică folosirea insulinei de către organism, ducând la acumularea glucozei.

Infecţii

Fumătorii au un risc ridicat de infecţii de toate felurile. Riscul de infecţii este mai mare pentru că sistemul respirator este implicat direct, dar şi din cauză că oamenii care fumează au sistemul imunitar este mult mai slăbit.

Boli oculare

Peste timp, toxinele rămase în organism în urma fumatului poate cauza degenerescenţă maculară. De asemenea, oamenii care fumează pot suferi de vedere înceţoşată.

Cancer

Nu este secret faptul că fumatul poate cauza cancer pulmonar sau alte boli ale sistemului respirator. Toxinele afectează în mod direct sănătatea celulelor, provocând dezvoltarea lor anormală. Pe lângă cancerul pulmonar, creşte riscul de apariţie şi a următoarelor tipuri de cancer: stomac, mamar, pancreas, rinichi.

Deteriorări cerebrale

Acumularea de toxine în sânge în urma fumatului poate avea o reacţie negativă la nivelul creierului. Substanţele toxice sunt transportate odată cu oxigenul în procesul de oxigenare a celulelor, afectând concentrarea şi memoria.

Îmbătrânirea prematură

Efectele negative ale fumatului sunt vizibile pe piele. După o perioadă mai lungă de fumat este accelerat procesul de îmbătrânire, apărând liniile fine şi ridurile. Substanţele toxice din ţigară afectează regenerarea celulară, plus producţia de proteine (colagen şi elastină) produse de piele.