Posibilele cauze ale infertilităţii

1 81154 original jpg jpeg

Majoritatea cuplurilor îşi doresc să aibă un copil la un moment dat, însă mulţi se confruntă cu probleme. Deşi fertilitatea la femei scade odată cu înaintarea în vârstă, este important să se ştie că problema nu este neapărat la ea. Şi bărbaţii pot avea probleme de fertilitate.

Infertilitatea se referă la incapacitatea de a concepe un copil după un an sau mai mult de sex neprotejat. Înţelegerea a ceea ce defineşte fertilitatea normală este esenţială pentru a ajuta o persoană sau un cuplu să ştie când este timpul să ceară ajutor. Astăzi vom vorbi despre principalele cauze ale infertilităţii la femei, şi anume:

Sindromul ovarului polichistic

Aceasta este o afecţiune în care ovarele  secretă cantităţi anormal de mari de androgeni (hormoni masculini) care cauzează adesea probleme cu ovulaţia. Femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic au ovarele dilatate şi care conţin mici chisturi.

Endometrioza

Endometrioza apare când celulele endometriale (celulele din interiorul uterului) cresc în afara uterului. Anatomia distorsionată datorată endometriozei poate bloca sau modifica funcţia tuburilor uterine.

Fibroame

Fibroamele sunt mase non-canceroase care apar în uter sau cervix. Una din patru femei între 30 şi 40 de ani prezintă fibroame uterine. Fibroamele pot provoca blocaje în tuburile uterine, prevenind ataşarea embrionului la peretele uterin şi provocând astfel un avort spontan. Impactul fibroamelor asupra fertilităţii depinde de mărimea şi localizarea acestora.

Menopauză prematură

Insuficienţa ovariană precoce este, de asemenea, numită menopauză precoce. Este o problemă care provoacă stoparea ovulaţiei mai devreme decât în mod normal. Intervalul vârstei medii pentru menopauză este cuprins între 45 şi 55 de ani. Alte afecţiuni includ tulburări tiroidiene şi afecţiuni genetice.

Vârsta

Vârsta unei femei este un factor important şi cel mai important indicator al capacităţii sale de a concepe. Ratele de concepere pentru cuplurile normale sănătoase sunt, în cel mai bun caz, de 20-25% pe ciclu menstrual. Odată ce femeia atinge vârsta de 35 de ani, fertilitatea începe să scadă. La vârsta de 40 de ani, experţii estimează că rata de concepere se situează în intervalul de 8-10% pe lună. Apoi, la vârsta de 43 de ani, rata sarcinii este, probabil, la fel de scăzută ca 1-3% pe lună. Pe lângă reducerea ratelor sarcinii asociate cu vârsta femeii, există şi o creştere semnificativă a riscului de avort spontan şi anomalii cromozomiale la copil.

Menstruaţie neregulată

Menstruaţia neregulată poate indica o problemă de ovulaţie. Durata medie a ciclului este de 28 de zile, dar poate varia între 25 şi 35 de zile. Ciclul depinde de o interacţiune complexă a hormonilor, astfel încât orice dezechilibru hormonal poate provoca menstruaţie neregulată. Este important să afli de ce perioadele diferă de la lună la lună.

Infertilitatea inexplicabilă

Se estimează că aproximativ 10% din infertilitate este inexplicabilă, chiar şi după o evaluare medicală amănunţită.