Principalele probleme de sănătate ale oamenilor, care stau mult timp la calculator
Pe măsură ce tehnologia devine o parte importantă a vieţii de zi cu zi, creşte şi timpul petrecut în faţa computerelor, telefoanelor mobile şi televizoarelor. S-ar putea spune că este vorba despre un fel de dependenţă de dispozitivele digitale, care creează oboseală oculară. O expunere prelungită înseamnă chiar şi 7 ore pe zi la calculator. Statisticile arată că americanii petrec în medie 6 ore şi 31 de minute pe Internet, iar unii oameni care au o muncă de birou, care lucrează pe calculator, pot sta şi 12 ore în faţa ecranului.
În ziua de azi şi smartphone-ul este folosit în mod excesiv, deşi se crede că nu face rău. Majoritatea oamenilor verifică smartphone-ul dimineaţa, imediat ce se trezesc din somn. Acesta este şi ultimul lucru pe care îl fac înainte de somn, noaptea. Ecranul acestor gadget-uri emite lumină albastră, care în exces creează multe probleme de sănătate.
Iată câteva dintre bolile ce pot să apară la oamenii care stau multe ore, zilnic, pe calculator:
- Oamenii care au un job online pe calculator şi care stau toată ziua pe scaun, pot avea un risc crescut de boli de inimă. Sedentarismul este periculos pentru sănătate, mai ales odată cu trecerea anilor.
- Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între utilizarea computerului şi depresie. Ei au spus despre oamenii care lucrează în domeniul IT, că au o muncă stresantă, ce le produce anxietate, depresie şi oboseală oculară.
- O altă problemă este insomnia, ea poate fi cauzată de expunerea la lumina albastră, înainte de a merge la culcare. Lumina albastră suprimă producţia de melatonină – un hormon care induce senzaţia de somn. Pentru a dormi bine, evitaţi lumina albastră cu cel puţin o oră înainte de somn.
- Lumina albastră poate cauza şi alte probleme, cum ar fi oboseala ochilor, care induce oboseală în tot corpul. Utilizarea frecventă a calculatorului nu este recomandată, deoarece poate da oboseală musculară la nivelul gâtului, a umerilor şi spatelui.
- Strabismul pe ecranul unui dispozitiv mobil poate produce dureri de cap şi tulburări oculare în timp.
- Cercetările medicale arată şi faptul că menţinerea obiceiurilor sănătoase de viaţă scade riscul de cancer. Sedentarismul predispune la îmbolnăvire. Experţii au găsit o legătură între lipsa de activitate fizică şi anumite tipuri de cancer, cum este cel de colon.
- Oamenii care petrec mult timp zilnic pe calculator, cum este stilul de viaţă al celor care lucrează în domeniul IT, sunt inactivi o perioadă lungă de timp, fapt ce poate creşte riscul de tromboză (formarea cheagurilor periculoase de sânge, ce pot cauza accident vascular cerebral).
Medicii spun despre pacienţii lor, care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală pentru miopie sau cataractă, că sunt expuşi riscului de a avea anumite probleme create de expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de computere şi smartphone-uri.
Ei consideră, la fel ca şi mulţi oameni de ştiinţă, că lumina albastră poate afecta zona maculară a retinei, ceea ce deteriorează vederea, poate creşte riscul de degenerescenţă maculară. Drept urmare, medicii recomandă protecţia ochilor împotriva radiaţiilor UV şi a luminii albastre. Despre implanturile cu lentile de protecţie UV s-a spus recent că nu ar avea capacitatea de a filtra efectiv lungimea de undă a luminii albastre, într-un mod atât de eficient ca un obiectiv natural.
Specialiştii de pe Muunel Copenhaga recomandă ochelarii de protecţie împotriva luminii albastre care sunt creaţi special pentru calculator şi în general pentru utilizatorii de dispozitive digitale, pentru menţinerea sănătăţii ochilor.
Toate dispozitivele electronice (tabletă, laptop, PC, lumini LED, televizor) emit lumină albastră, care după o anumită perioadă de timp declanşează simptome precum oboseală, dureri oculare şi scăderea puterii de concentrare. Prin intermediul tehnologiei moderne de filtrare a luminii albastre, folosită şi la realizarea ochelarilor de PC, se poate lucra pe calculator într-un mod relaxant pentru ochi, în viaţa de zi cu zi. În acest fel, lumina albastră este filtrată de lentilele speciale ale ochelarilor şi nu mai loveşte în mod direct ochii.
Ochelarii se pot purta şi atunci când staţi pe laptop înainte de culcare, pentru că asta poate promova un somn liniştit (lumina albastră este blocată şi nu mai apar simptome de insomnie sau tulburări de somn).