Prof. dr. Monica Pop: „Multe boli oftalmologice sunt genetice"
Persoanele care au un viciu de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) şi au nevoie de ochelari înaintea vârstei de 40 de ani sau cele care au în familie o boală oftalmologică nu ar trebui să ignore riscul transmiterii genetice a afecţiunilor oftalmologice.
Testele genetice ar trebuie făcute de toate persoanele care îşi doresc copii şi care au în istoricul familiei boli precum degenerescenţe corneene,distrofii maculare,glaucom,unele tipuri de cataractă,coloboame iriene (lipsa unui sector),cancere intraoculare la copii (retinoblastom) şi alte boli ale corneei şi retinei.
Cum prevenim această situaţie„În secolul XXI,aducerea pe lume a unui copil se gândeşte şi se planifică. Momentul concepţiei este esenţial. Orice element neadecvat existent în corpul bărbatului sau al femeii la momentul respectiv poate duce la apariţia unui accident genetic soldat cu o catastrofă-oftalmologică sau de alt gen-în ceea ce priveşte viitorul copil. Un pahar de băutură,fumatul,drogurile (chiar şi cele uşoare),medicamentele de aproape orice tip,virozele (respiratorii,digestive),alergiile etc. pot fi factori de risc", explică prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.