Răceală sau gripă? Află cum le deosebeşti

1 84670 original jpg jpeg

Este foarte uşor să confunzi răceala cu gripa, mai ales că cele două au simptome comune. Însă este vital să ştii cu ce te confrunţi atunci când urmezi un tratament. Tu ştii să le deosebeşti?

De multe ori, există simptome comune între răceala şi gripă, precum: tusea, strănutul sau durerile în gât. Iată ce te ajută să le deosebeşti: 

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei.

Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut (metodă secundară de transmitere).

Cum îţi dai seama că ai răcit? Boala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Totodată, răceala nu ţine mai mult de o săptămână. 

Din nefericire, dacă sunteţi adult, veţi face această boală de 2 până la 4 ori pe an. Copiii, mai ales preşcolarii, pot răci de 8 până la 10 ori pe an.

image

Pe de altă parte, gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul dintre cele 3 tipuri de virus Influenza: A, B sau C. Se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave care tuşesc sau strănută.

Un alt mod prin care poate fi transmis virusul este prin contactul direct cu saliva unei persoane bolnave, spre exemplu, atunci când se folosesc aceleaşi ustensile de mâncat sau prin sărut.

Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât.

Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezenta şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.

Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor.

Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi ele durează între 5 şi 7 zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigirpal simptomele pot dura mai puţine zile sau pot fi mai puţin severe

Sursă: csid.ro