Răceală sau gripă: care e diferenţa?

1 79369 original jpg jpeg

Durere în gât, nas înfundat şi febră – cu toţi ne-am confruntat cu aceste simptome, fără să ştim dacă este vorba de o răceală sau de gripă. Chiar dacă, la prima vedere, bolile pot avea manifestări comune, sunt diferite una de cealaltă.

Atât gripa, cât şi răceala sunt viroze respiratorii care pot fi confundate uşor. Răceala afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv, iar gripa are o durată de manifestare mai  lungă şi poate prezenta episoade severe. O gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Gripa are caracter epidemic

Gripa este o infecţie virală, contagioasă, produsă de virusurile de tip A, B şi C. Boala se transmite pe cale aeriană, prin picăturile de salivă ale bolnavilor care tuşesc sau care strănută. Simptomele specifice gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid: febră, dureri de cap, tuse uscată, secreţii nazale abundente, dureri musculare, oboseală şi lipsă de energie, adesea însoţite de pierderea apetitului. Pot dura între câteva zile şi câteva săptămâni. La gripă pot apărea complicaţii, putându-se ajunge la pneumonie. Uneori, suferindul necesită spitalizare. Ca şi în cazul răcelii, gripa apare mai des în anotimpul rece (iarna şi primăvara devreme) şi poate determina apariţia unor epidemii sezoniere.

Răceala nu dă complicaţii

Răceala sau guturaiul este cauzată de virusuri respiratorii şi are manifestări asemănătoare gripei, dar mai blânde. Se transmite prin contact direct cu persoana infectată, dar şi pe cale aeriană: prin tuse, strănut sau obiecte contaminate. Începe cu senzaţia de gât uscat şi dureros, fiind însoţită de o stare de oboseală, de strănut, tuse şi nas înfundat. Durează, de obicei, de la 4 până la 10 zile. Adulţii pot avea cel puţin 2 răceli pe an, iar copiii între 5 şi 8 răceli. Nu se manifestă prin simptome grave şi dă extrem de rar complicaţii cardiace sau pulmonare.

Gripa poate fi prevenită -  răceala, nu

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Aceasta se administrează anual, în lunile de toamnă (septembrie-octombrie), mai ales celor expuşi la complicaţii sau cu risc mare de îmbolnăvire (femei însărcinate, copii, vârstnici, persoane cu risc crescut de infecţii respiratorii). Vaccinarea contra răcelii nu este posibilă, din cauza multitudinii de virusuri responsa¬bile de producerea afecţiunii. Totuşi, tratamentele naturiste şi o alimentaţie bogată în vitamine ajută la întărirea sistemului imunitar.

Antibioticele nu au efect

Nu există tratament pentru gripă sau răceală, deoarece acestea sunt infecţii virale. Antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor, doar asupra bacteriilor. Sistemul imunitar al bolnavului trebuie să lupte împotriva infecţiei, astfel încât aceasta să dispară. Consumul de vitamina C, lichidele şi odihna sunt esenţiale pentru ca organismul să se poată reface.

Sfatul specialistului

„Un procent semnificativ de infecţii gripale cu evoluţie uşoară sunt catalogate drept simple răceli, iar din totalul răcelilor, un număr important au drept cauză, în sezonul rece, o infecţie gripală. Cei doi termeni sunt parţial superpozabili, o diferenţiere între ei fiind practic imposibilă. Infecţiile respiratorii uşoare (fără febră, cu stare generală bună, care evoluează rapid spre ameliorare) pot fi tratate simptomatic la domiciliu. Infecţiile respiratorii însoţite de febră, tuse, modificarea stării generale, care se agravează progresiv sau care trenează în timp, impun consultarea medicului şi tratament corespunzător.“ Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicina de familie, Clinica oftalmologică Infosan



Recente

Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg