RMN sau tomografie? Când şi cum le alegi

1 69403 original jpg jpeg

Dacă o afecţiune nu poate fi diagnosticată în urma analizelor de sânge sau făcând radiografii şi ecografii, este nevoie de investigaţii suplimentare, precum rezonanţa magnetică nucleară (RMN) sau tomografia computerizată (CT). Ambele investigaţii se fac numai la recomandarea medicului.

RMN-ul nu iradiază

Rezonanţa magnetică nucleară este o investigaţie nedureroasă şi nu foloseşte raze X,ceea ce înseamnă că nu iradiază. Cu ajutorul acesteia se vizualizează leziuni de dimensiuni foarte mici. Analiza este recomandată pentru investigarea coloanei vertebrale,a creierului,a măduvei spinării,a oaselor,cartilajelor şi articulaţiilor. Testul poate fi făcut şi de femeile însărcinate,în ultimele două trimestre,în cazul în care este necesar.

Aşa te pregăteşti

Rezonanţa magnetică nucleară se poate face cu sau fără substanţă de contrast şi,de cele mai multe ori,pacientul nu are nevoie de o pregătire specială în prealabil. Dacă investigaţia se face în zona abdominală,nu mânca şi nu consuma lichide cu câteva ore înainte. În timpul analizei,nu trebuie să porţi obiecte metalice,iar dacă ai implanturi dentare,dispozitive intrauterine ori proteze articulare,trebuie să informezi medicul.

INFO

RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac sau neuronal,precum şi celor cu proteze  metalice.

Cât costă

Investigaţia poate fi făcută atât în clinicile private,cât şi în cele de stat,iar costurile sunt cuprinse între 350 şi 2400 de lei. Se poate face şi gratuit,cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

CT-ul foloseşte radiaţii

Tomografia computerizată este,la fel ca şi RMN-ul,o investigaţie nedureroasă,care permite vizualizarea în detaliu a structurilor interne ale corpului. Spre deosebire de RMN,foloseşte o doză mică de raze X,fiind contraindicată gravidelor,persoanelor care au alergie la iod şi pacienţilor cu insuficienţă renală.

Investigaţia este indicată celor care au suferit un accident vascular cerebral sau care au traumatisme cranio-cerebrale. Este necesară şi pentru diagnosticarea unor afecţiuni abdominale,ale toracelui,dar  şi pentru a depista eventuale anomalii la nivelul craniului. Poate evidenţia tumori,hemoragii,nodule,anevrisme,chisturi.

Cum se face

Pacienţii nu au nevoie de pregătiri în prealabil,însă dacă se investighează abdomenul,este recomandat să nu mănânce hrană solidă,cu 10-12 ore înainte.

La fel ca în cazul rezonanţei magnetice nucleare,trebuie ca pacientul să îşi scoată bijuteriile sau alte obiecte metalice,după care se aşează pe masa pe care se face tomografia. Este posibil ca medicul să administreze o substanţă de contrast. Investigaţia durează între 30 şi 60 de minute.

Se poate face gratuit

La clinicile private,preţurile pentru CT variază (în funcţie de folosirea sau nu a substanţei de contrast) între 200 şi 900 de lei. Investigaţia se poate face şi gratuit,cu bilet de trimitere de la medicul specialist în spitalele de stat,dar şi la unele clinici private.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg