RMN sau tomografie? Când şi cum le alegi

1 69403 original jpg jpeg

Dacă o afecţiune nu poate fi diagnosticată în urma analizelor de sânge sau făcând radiografii şi ecografii, este nevoie de investigaţii suplimentare, precum rezonanţa magnetică nucleară (RMN) sau tomografia computerizată (CT). Ambele investigaţii se fac numai la recomandarea medicului.

RMN-ul nu iradiază

Rezonanţa magnetică nucleară este o investigaţie nedureroasă şi nu foloseşte raze X,ceea ce înseamnă că nu iradiază. Cu ajutorul acesteia se vizualizează leziuni de dimensiuni foarte mici. Analiza este recomandată pentru investigarea coloanei vertebrale,a creierului,a măduvei spinării,a oaselor,cartilajelor şi articulaţiilor. Testul poate fi făcut şi de femeile însărcinate,în ultimele două trimestre,în cazul în care este necesar.

Aşa te pregăteşti

Rezonanţa magnetică nucleară se poate face cu sau fără substanţă de contrast şi,de cele mai multe ori,pacientul nu are nevoie de o pregătire specială în prealabil. Dacă investigaţia se face în zona abdominală,nu mânca şi nu consuma lichide cu câteva ore înainte. În timpul analizei,nu trebuie să porţi obiecte metalice,iar dacă ai implanturi dentare,dispozitive intrauterine ori proteze articulare,trebuie să informezi medicul.

INFO

RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac sau neuronal,precum şi celor cu proteze  metalice.

Cât costă

Investigaţia poate fi făcută atât în clinicile private,cât şi în cele de stat,iar costurile sunt cuprinse între 350 şi 2400 de lei. Se poate face şi gratuit,cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

CT-ul foloseşte radiaţii

Tomografia computerizată este,la fel ca şi RMN-ul,o investigaţie nedureroasă,care permite vizualizarea în detaliu a structurilor interne ale corpului. Spre deosebire de RMN,foloseşte o doză mică de raze X,fiind contraindicată gravidelor,persoanelor care au alergie la iod şi pacienţilor cu insuficienţă renală.

Investigaţia este indicată celor care au suferit un accident vascular cerebral sau care au traumatisme cranio-cerebrale. Este necesară şi pentru diagnosticarea unor afecţiuni abdominale,ale toracelui,dar  şi pentru a depista eventuale anomalii la nivelul craniului. Poate evidenţia tumori,hemoragii,nodule,anevrisme,chisturi.

Cum se face

Pacienţii nu au nevoie de pregătiri în prealabil,însă dacă se investighează abdomenul,este recomandat să nu mănânce hrană solidă,cu 10-12 ore înainte.

La fel ca în cazul rezonanţei magnetice nucleare,trebuie ca pacientul să îşi scoată bijuteriile sau alte obiecte metalice,după care se aşează pe masa pe care se face tomografia. Este posibil ca medicul să administreze o substanţă de contrast. Investigaţia durează între 30 şi 60 de minute.

Se poate face gratuit

La clinicile private,preţurile pentru CT variază (în funcţie de folosirea sau nu a substanţei de contrast) între 200 şi 900 de lei. Investigaţia se poate face şi gratuit,cu bilet de trimitere de la medicul specialist în spitalele de stat,dar şi la unele clinici private.Recente

Samsung sau iPhone Iată ce telefon ți se potrivește mai bine în funcție de nevoile tale de zi cu zi! jpeg
par carut jpg
caine, fructe, cirese jpg
Ochi hazel jpg
shutterstock 418125508 jpg
Piele sanatoasa, fructe jpg
Sapunuri care alunga insectele tantarii  Sursa foto Pixabay jpg
masina de spalat vase jpg
lampi led unghii jpg
cumsedepisteazacanceruloral jpg
shutterstock 1746013364 jpg
exfoliant fata xpertbeauty jpg
Pleci la shopping  5 lucruri pe care sa le alegi cu maxima atentie jpg
shutterstock 1433984846 jpg
7 moduri mai putin stiute prin care iti protejezi rinichii  Sursa foto shutterstock 1922026235 jpg
Tort de ciocolata cu cirese  Sursa foto shutterstock 1459193222 jpg
femeie care nu slăbește  sursa   Shutterstock jpg
casa bântuită  foto   Shutterstock jpg
Pui souvlaki  Sursa foto shutterstock 1145156660 jpg
rochii elegante jpg