Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri şi analize suplimentare

1 71892 original jpg jpeg

Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri. Multe femei aleg să devină mame mai târziu, fie din cauza carierei, fie pentru că nu găsesc partenerul potrivit sau vor să creeze un context cât mai potrivit înainte naşterii unui copil.

Studiile arată că bebeluşii născuţi după vârstă de 40 de ani nu sunt doar predispuşi la posibile complicaţii,respectiv să prezinte probleme de dezvoltare,malformaţii genetice şi tulburări neurologice,dar se pot naşte şi prematur. Pe de altă parte,un alt studiu recent arată că femeile cu vârste peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult. Explicaţia este că estrogenul,produs în abundenţă în organismul femeilor fertile,are efectul de a prelungi viaţă inimii,a oaselor şi a altor organe. Minusurile unei sarcini la 40 de ani ar putea să descurajeze doamnele care doresc să rămână însărcinate,dar există mult mai multe cazuri ale unor mămici sănătoase care au dus o sarcina fără probleme şi după îndeplinirea acestei vârste. Ce ar trebui luat în considerare este că odată ce s-a trecut de  vârsta de 40 de ani,şansele de a rămâne însărcinată natural sunt de doar 5% la fiecare ovulaţie. De fapt,numărul de ovule scade dramatic şi până la vârstă de 43 de ani rezerva se termină,cele mai multe femei apelând la fertilizarea în vitro.

Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri - pericolul malformaţiilor

În urma unui studiu al Universităţii Columbia,cercetătotorii au descoperit că după 40 de ani,riscul de a naşte un copil care va prezenta malformaţii la naştere este de 2,9 % comparativ cu 1,7 % pentru femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani. Dintre toate aceste malformaţii,cele cardiace sunt cele mai comune. Un alt studiu a descoperit că riscul unor malformaţii la nivelul inimii este de 4 ori mai mare în cazul unor femei care nasc după 40 de ani,faţă de cele cu vârstă cuprinsă între 20 şi 24 de ani.

Complicaţiile asupra gravidei nu sunt nici ele de ignorat,pentru că se poate dezvolta sarcina extrauterină,placenta praevia (o inserare a placentei peste colul uterin,cu grave potenţiale complicaţii),diabetul gestaţional şi preeclampsia (toxemia gravidica-manifestată prin hipertensiune arterială,pierderea de proteine prin urină şi edeme la nivelul membrelor). Dacă mămica este la al doilea copil,este mai predispusă şi la probleme ca hemoroizii,presiune crescută pe vezica urinară,prolapsul ţesuturilor din uter şi vagin sau lăsarea sânilor,din cauza faptului că muşchii şi alte ţesuturi din aceste zone au mai fost întinse deja.

Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri - pericol de avort spontan

”Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor între 40 şi 44 de ani se termină cu un avort spontan. Motivele sunt multiple:ovulele pot fi de calitate scăzută,ţesutul care căptuşeşte uterul poate să nu mai fie destul de primitor sau aportul de sânge către uter poate să nu mai fie suficient pentru a susţine o sarcină. Diabetul neidentificat sau hipertensiunea netratată pot contribui la afectarea creşterii şi la complicaţiile naşterii. De aceea,femeile trecute de 35 de ani trebuie monitorizate mai atent,se fac mai multe ecografii şi analize. Însă modul în care decurge naşterea dacă aveţi peste 40 de ani depinde de mai mulţi factori precum starea de sănătate generală,condiţia fizică,obiceiurile sănătoase de viaţă şi faptul că este sau nu primul copil”,explică dr. Silviu Istoc,medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri şi analize necesare în sarcina la vârste înaintate

Pentru toate femeile care au peste 40 de ani şi doresc să rămână însărcinate este recomandat examenul medical riguros şi monitorizarea permanentă a sarcinii. Spre exemplu,medicul trebuie să analizeze istoricul medical existent în familiile partenerilor,pentru a identifica posibile riscuri pentru făt.

“Alte teste obligatorii în sarcină sunt:analizele uzuale (hemoleucograma,coagulograma,glicemia,acidul uric,ureea,creatinina,transaminazele în fiecare din cele trei trimestre de sarcina),examenul bacteriologic al secreţiei vaginale şi urocultură”,adaugă dr. Istoc.

Aceste riscuri ce apar în sarcina după vârsta de 40 de ani pot fi însă diminuate.

Cum poţi creşte şansele de a avea un copil sănătos

• Asigura-te că ai destul acid folic în dieta ta. Acidul folic se găseşte în legumele cu frunze verzi,fasole uscată,ficat şi în unele citrice.

• Sarcina după vârsta de 40 de ani riscuri - Limitează consumul de cafea. Nu consumă mai mult de 300 de grame de cafea pe zi. Conţinutul de cofeină în anumite băuturi depinde de boabele sau frunzele folosite şi cum sunt preparate. Un pahar de 250 de ml conţine,aproximativ,150 mg de cofeină,în timp ce 250 de grame de ceai negru conţine,aproximativ,80 de mg de cofeină. Ţine minte că ciocolata conţine cofeină,conţinutul în cofeină al unui baton de ciocolată fiind echivalentul unui sfert de ceşti de 250 ml de cafea.

• Alege alimente bogate în amidon şi fibre. Fii sigură că primeşti destule vitamine şi minerale în dieta ta zilnică. Mănâncă şi bea minimim 4 porţii de produse lactate şi alimente bogate în calciu,alege măcar o sursă de vitamina C,vitamina A şi acid folic în fiecare zi.

• Fă exerciţii fizice moderate şi exerciţii Kegel pentru a menţine forţa muşchilor vaginali.

• În plus,fii sigură că obţii îngrijire prenatală,în special la începutul sarcinii. Primele 8 săptămâni ale sarcinii sunt critice din punctul de vedere al dezvoltării copilului. Îngrijirea prenatală poate mari şansă că bebeluşul tău să fie unul sănătos. Întâlnirile regulate cu doctorul tău în timpul sarcinii sunt foarte importante,deoarece trebuie să îţi monitorizeze sănătatea,pentru a preveni orice fel de problemă care se poate dezvolta în timpul sarcinii.

Citiţi şi: Ce semnale îţi transmite corpul în sarcină



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg