Sarcina şi alergiile de sezon. Iată ce trebuie să faceţi!

1 74409 original jpg jpeg

Conform studiilor 30% dintre copiii alergici au un sigur părinte care suferă de această problemă, iar procentul se dublează în cazul în care ambii părinţi sunt alergici. Alergiile sezoniere sau rinita alergică sunt declanşate de alergeni, substanţe care provoacă reacţii în organism. Polenurile sau mucegaiurile sunt printre cei mai comuni alergeni.

„Femeile însărcinate prezintă simptome,deoarece acestea au o sensibilitate la anumiţi alergeni,care,de obicei,prin inhalare,se combină cu un anticorp numit imunoglobulina E,anticorp alergic prezent în mod normal în corp la niveluri foarte scăzute. Atunci când alergenii şi IgE cresc,sunt eliberate substanţe chimice care cauzează inflamaţie. Simptomele care rezultă în cazul femeilor însărcinate includ mâncărimea,lăcrimarea ochilor,strănut,congestie nazală,nas înfundat,somnolentă şi dureri de cap”,explică dr. Silviu Iştoc,medic primar obstetrică-ginecologie.

Prevenire şi tratament

Alergiile pot fi tratate prin medicamente,însă cel mai bine este să încercaţi să evitaţi contactul cu alergenii. Este indicat să evitaţi luarea de medicamente în timpul sarcinii,dar,în cazul în care simptomele de alergie sunt severe,medicul specialist va evalua severitatea simptomelor şi eventualele riscuri asupra copilului.Există mai multe medicamente prescrise pentru utilizarea în timpul sarcinii,care au fost recomandate pentru femeile gravide,de ani de zile,cu niciun pericol cunoscut pentru copilul în curs de dezvoltare. Dezavantajele utilizării acestor medicamente sunt somnolentă şi tulburări motorii ale mamei,dar nu a existat niciun rău raportate asupra fătului.Există studii care indică creşteri ale defectelor peretelui abdominal al nou-născuţilor ale căror mame au luat pastile decongestionante. În general,utilizarea decongestionantelor în rândul femeilor însărcinate în primul trimestru de sarcina se recomandă numai în cazul în care simptomele sunt severe şi alte tipuri de medicamente nu oferă soluţia de tratare.

Citeşte şi:Răcelile în sarcină

„O problemă majoră legată de spray-urile nazale decongestionante este faptul că acestea agravează,de fapt,simptomele de congestie nazală cu utilizarea regulată. Cele mai sigure produse par a fi oximetazolina deoarece există o absorbţie foarte mică în fluxul sangvin. Spray-urile nazale anti-inflamatorii ar trebui să fie luate în considerare pentru femeile ale căror simptome se agravează şi persista mai mult de câteva zile. Spray-urile mai noi,cu corticosteroizi,nu au prea multe date cu privire la utilizarea în timpul sarcinii,dar absorbţia în fluxul sangvin este minimă,astfel încât,utilizarea lor nu este atât de riscantă”,afirmă dr. Silviu Iştoc.

Limitaţi expunerea la alergeni

În cazul în care alergiile se agravează în perioada sarcinii,este important să se evitaţi polenul şi mucegaiul care fac simptomele insuportabile.

-Păstraţi ferestrele închise pe timp de noapte,pentru a preveni ca polenul sau mucegaiul să pătrunde în încăpere.

-Utilizaţi un aparat de aer condiţionat şi dezumidificator pentru a păstra aerul respirat curat,rece şi uscat.

-Păstraţi gemurile de la maşină închise atunci când conduceţi,întrucât aceştia pot pătrunde în interiorul maşinii din cauza curentului de aer.

-Staţi în interior cât mai mult posibil în zilele în care polen sau umiditatea sunt ridicate şi mai ales în zilele cu vânt,atunci când mucegaiul şi polenul sunt răspândite mai uşor.

-Evitaţi zonele cu zonele cu mulţi copaci şi iarbă,precum câmpiile împădurite. În schimb,puteţi merge itr-o zona unde nivelurile de polen sunt mai mici,cum ar fi zonele aproape de plajă.

-Purtaţi o mască de praf atunci când staţi în apropeirea celor care tund iarba pentru a reduce expunerea la polen şi mucegai.

-Nu întindeţi rufele pe sârmele de afară pentru a se usca,deoarece polenul şi mucegaiul se pot prinde de acestea.

-Faceţi duş după ce aţi petrecut timp în aer liber,în scopul de a elimina sporii de polen şi mucegai,care pot fi prinse pe piele şi păr.

Citeşte şi:Sarcina după vârsta de 40 de ani-riscuri şi analize suplimentare

„Alergiile pot duce la alte afecţiuni cronice,cum ar fi astmul. Ele nu ar trebui să fie ignorate. În cazul în care simptomele alergice sezoniere se agravează,mergeţi la alergolog. Acesta vă poate ajuta prin efectuarea unor teste pentru a determina ce declanşează simptomele şi astfel vă veţi putea gestiona alergiile. În cazul în care sunteţi însărcinată sau intenţionaţi să aveţi o sarcină,adresaţi-vă medicului ginecolog cu privire la siguranţa utilizării medicamentelor oricărui tip de alergie şi metodele de prevenire şi tratare”,

Dr. Silviu Iştoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover,în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita.



Recente

Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg