Semne că eşti hipertensivă

1 79894 original jpg jpeg

Inima ta e cel mai important organ al corpului tău. Cea mai importantă funcţie a ei este să pompeze sânge încărcat cu oxigen către toate celelalte organe ale corpului. Când inima ta e bolnavă, poţi să observi că ai anumite simptome neplăcute, care trebuie neapărat să te facă să te duci la medic şi să-ţi analizezi în profunzime stilul de viaţă.

Ce este, de fapt, hipertensiunea, şi cum o recunoaştem?

În mare, parte, semnele hipertensiunii sunt destul de vagi. Mai ales la persoanele tinere. Foarte mulţi adulţi tineri au hipertensiune şi habar n-au de asta. Dacă nu ţi-ai luat de mult tensiunea, poate c-ar fi bine ca, din când în când, să te duci la un specialist, care să ţi-o măsoare aşa cum trebuie. Şi, poate, nici nu trebuie să-ţi faci programare. Ştii acele chioşcuri din oraş, acele puncte medicale pentru acordarea primului ajutor? Nu te gândi că sunt doar pentru bătrâni, calcă-ţi pe inimă şi intră şi tu, ia-ţi o tensiune, schimbi o vorbă cu doctoral/ doctoriţa… te-mprietenşti cu lumea… e plăcut.

Ameţeli

Nu-s normale ameţelile. Când te simţi ameţită, ăsta e semn clar că ceva nu e în regulă cu corpul tău. Ameţeala e un simptom pentru multe nereguli în corpul tău. Hipertensiunea se traduce, printre altele, prin nişte stări de ameţeală şi dureri ale cefei care pur şi simplu nu pot fi ignorate. Ameţeli poţi să ai şi dacă, Doamne fereşte, ai un atac vascular cerebral. Sau, mă rog, eşti gravidă.

Vârsta

Nu e adevărat ce se spune că hipertensiunea afectează populaţia mai în vârstă. Aşa cum ţi-am spus mai devreme, poţi să fii tânără şi să ai o tensiune mare. În general, însă, bărbaţii de peste 45 de ani şi femeile de peste 55 sunt cele mai expuse categorii de vârstă.

Dureri puternice de cap

E foarte posibil să nu bagi în seamă durerile de cap, dar, în mod garantat, în cazul hipertensiunii, nu poţi să treci aşa de uşor pe lângă ele. Ţine minte că durerile se localizează mai ales la ceafă, dar nu e nimic anormal să cuprindă tot craniul.

Dieta

E foarte posibil să ai hipertensiune dacă nu mănânci fructe şi legume şi mănânci, în schimb, sărat. Cei mai mulţi adulţi activi social au o dietă dezechilibrată. Asta se citeşte hipertensiune.

Sângerări nazale frecvente

Sângerările nazale sunt adesea asociate cu hipertensiunea. Dacă ţi se întâmplă des să ai sângerări nazale ar trebui să te gândeşti să-ţi controlezi tensiunea.

Oboseală generalizată

Oboseala asta vine din faptul că sângele nu e pompat cum trebuie în corp. Când inima ta şi-a schimbat forma ca să se adapteze la noua boală (hipertensiunea), atunci nici sângele nu mai circulă cum trebuie.

Fumatul

E un factor agravant al hipertensiunii. Fumatul este unul dintre cele mai rele obiceiuri pentru sănătatea ta. Îţi face rău la tot, la orice, you name it! Trebuie să opreşti fumatul imediat, indiferent de cât de mult ai fumat înainte. În doar 6 luni, corpul tău se regenerează, iar toate organele tale interne îţi vor mulţumi.