Semnele şi tratamentul tuberculozei
Ţara noastră are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Boala se poate transmite uşor, prin tuse ori strănut. Anual, în România apar aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoză, potrivit celor mai recente statistici.
Bacilul Koch,cauza tuberculozei
Cunoscută şi sub numele de TBC,tuberculoza este o boală infecţioasă,cauzată de bacilul Koch,care cel mai adesea se instalează la nivelul plămânilor,însă poate să afecteze şi alte organe ale corpului. Cel mai adesea se transmite pe calea aerului,după ce persoanele bolnave elimină prin tuse sau strănut picături de salivă care conţin bacterii. Predispuşi la afecţiune sunt cei cu un sistem imunitar slăbit,cei cu infecţii precum HIV şi fumătorii. Şi persoanele care suferă de alcoholism,malnutriţie,diabet zaharat,cât şi cei cu anumite afecţiuni renale au un grad mai mare de risc.
Tusea,unul dintre semnele afecţiunii
Această boală are simptome doar dacă este în forma activă,căci există şi persoane care au forma latentă,care nu are niciun fel de manifestare.
În cazul TBC-ului activ,semnele sunt tusea prelungită (3-4 săptămâni),la început seacă,apoi însoţită de mucus,iar în unele cazuri chiar şi de sânge,frisoanele,transpiraţiile nocturne,bătăile rapide ale inimii,slăbiciunea,lipsa poftei de mâncare. Mai pot apărea durerile în piept şi pierderea în greutate. „Rareori,boala poate să debuteze cu sânge expectorat în cantitate mare sau cuo complicaţie precum pneumotorax (acumulare de aer în spaţiul dintre plămân şi peretele thoracic) sau apă la plămân“,spune prof. dr. Florin Mihălţan,medic primar pneumologie,doctor în ştiinţe medicale,Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.
Cum depistezi boala
Medicul este cel care pune diagnosticul de tuberculoză,în urma mai multor investigaţii medicale. Este vorba despre examinarea fizică,analiza culturii bacilului Koch din spută,testul cutanat la tuberculină şi radiografia sau tomografia computerizată toracică. În cazul celor care nu pot expectora este indicată şi bronhoscopia.
Cum se trateaazăTerapia bolnavilor de TBC este stabilită de medicul pneumolog,fiind bazată pe antibiotic,şi are două etape. Tratamentul,care durează cel puţin şase luni,este gratuit şi începe în spital. Bolnavul este internat în secţii special amenajate şi ia mai multe medicamente.
Pacientul este externat nu se mai află în situaţia în care să răspândească boala şi continuă să ia antibiotice. În cazul în care nu respectă schema de tratament dată de medic,pot apărea complicaţii,de aceea este ideal ca medicamentele să fie administrate sub supravegherea directă a personalului medical. Netratată,afecţiunea este mortală.
Sfatul specialistului
Prof. dr. Florin Mihălţan,medic primar pneumologie,doctor în ştiinţe medicale,Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“,Bucureşti
Tratamentul tuberculozei este standardizat:el se face timp de 6 luni cu 4 medicamente. În primele 2 luni,aceste medicamente sunt administrate zilnic,apoi de 3 ori pe săptămână,câte două medicamente pe zi. Se poate,în funcţie de severitatea bolii,ca acet tratament să dureze până la 9 sau 12 luni. Pentru anumite forme ale bolii poate fi nevoie şi de tratament chirurgical.
În ţara noastră,vaccinarea anti-TBC cu vaccinul BCG este obligatorie la bebeluşi înainte de externarea din maternitate.