Senzaţia de nod în gât în avion: din ce cauză apare şi ce poţi face ca să o eviţi

2 shutterstock 1566244438 jpg jpeg

Auzim des că multe persoane au senzaţia de nod în gât atunci când se află în avion. Unii adoră acest mijloc de transport, alţii sunt de-a dreptul înspăimântaţi de zborul de la înălţime. Află că presiunea, temperatura şi nivelul de oxigen îţi pot influenţa oganismul, astfel încât să aibă diferite reacţii, şi nu este doar un mit de care se leagă persoanele fricoase.

Nu este doar în imaginaţia ta că zborul cu avionul te lasă fără energie. Din cauza presiunii, poţi simţi diferite părţi ale corpului tău în mod ciudat, iar pielea ţi se poate usca. Iată câteva moduri în care călătoria cu avionul îţi poate afecta corpul şi ce trebuie să faci ca să ai cea mai sănătoasă experienţă de călătorie!

Cum să reduci nivelul de stres

Chiar înainte de a te urca în avion, eşti „atacată” de mai mulţi factori de stres cu privire la bagaje tale sau la timpul petrecut în aeroport. Când te urci în avion, poţi sta într-un scaun incomod şi aproape de mai mulţi oameni străini. Totul pare să fie un test continuu al răbdării tale. Este recomandat să îţi planifici cât mai mult posibil totul pentru a minimiza stresul. Pune medicamentele de care ai nevoie într-o geantă de mână, ca să le ai aproape în cazul în care ai o problemă. Poţi încerca şi o gustare dulce, dacă acest lucru este permis, ca să mai uiţi de stres.

Hidratează-te corespunzător

Cabinele avioanelor au niveluri foarte mici de umiditate. Aproximativ 50% din aerul care circulă în cabină este tras din exterior, iar la altitudini mari, aerul este aproape complet lipsit de umiditate. Acest lucru îţi poate usca gâtul, nasul şi pielea. Ce poţi face? Pentru a rămâne hidratată pe tot parcursul zborului, asigură-te că ai la tine o sticlă pe apă pe care ai achiziţionat-o după ce ai trecut de porţile de securitate şi pe care o poţi lua cu tine în avion. Pune într-o trusă un mic spray nazal şi o cremă hidratantă dacă te îngrijorezi că nasul şi pielea ţi se vor usca.

Ai rămas fără energie?

Presiunea aerului este mai mică la altitudini mai mari. Organismul tău consumă mai puţin oxigen, deshidratarea pe timpul călătoriilor lungi nu ajută, iar schimbarea de fus orar îşi spune cuvântul. Dacă te simţi fără energie, primul pas este să te asiguri că te-ai hidratat corespunzător. Poţi face şi câteva întinderi pe scaun, cum a fi să îţi ridici picioarele de pe sol, să îndoi şi să îndrepţi degetele de la picioare, pentru a pune sângele în mişcare. Dacă călătoreşti într-o zonă cu un alt fus orar, specialiştii recomandată să încerci să îţi păstrezi programul de somn de acasă, dacă este posibil.

Cum scapi de balonare

Aceeaşi modificare de presiune te-ar putea determina să te simţi balonat. Specialiştii îţi recomandă să eviţi pe cât posibil mâncărurile grase, precum burgerii sau cartofii prăjiţi şi orice tip de aliment care te-ar putea balona şi pe care îl ştii periculos pentru organismul tău.

Ai senzaţia de nod în gât când decolează avionul

Mulţi dintre pasageri suferă de „aviofobie”, adică de teama de a călători cu avionul, iar în momentul în care avionul decolează se confruntă cu senzaţia de nod în gât sau cu ameţeli.Nu te speria! Este normal să ai astfel de reacţii până când avionul îşi va menţine echilibrul. Dacă ai o astfel de problemă este recomandat să porţi haine confortabile, să respiri adânc şi încet şi să ai grijă că muşchii tăi sunt relaxaţi. Asta te va determina să fii într-o stare odihnitoare. Totodată, este de preferat să îţi imaginezi doar lucruri pozitive în timpul zborului sau să citeşti o carte care te-ar putea relaxa.

Sursă foto: Shutterstock