Sfaturi utile să te protejezi de ger şi vânt
Când ieşi afară, pe vreme geroasă ori cu zapadă, poartă haine în mai multe straturi subţiri şi evită să îmbraci una groasă. Nu lăsa gâtul şi capul descoperite, pentru că pe aici se pierde aproape jumătate din temperatura corpului.
Te poţi bucura din plin de frumuseţea sezonului alb,dacă ştii să înfrunţi frigul şi dacă renunţi la unele obiceiuri,cum este consumul de alcool,care poate declanşa hipotermii. Urmează câteva sfaturi înainte să te expui la ger şi nu vei suferi din cauza capriciilor vremii.
Alege îmbrăcăminte din polipropilenă
În zilele friguroase sau dacă lucrezi în aer liber,pe ger,este indicat să porţi îmbrăcăminte de protecţie din polipropilenă. Aceasta menţine pielea uscată,pentru că nu permite transpiraţiei să ajungă la piele. Este important să acoperi gâtul şi capul,deoarece aproximativ 40% din temperatura corpului se pierde la extremităţi. Numai în zona capului se pierde până la 10% din căldura organismului.
7 afecţiuni ale coloanei care sunt agravate de frig
Optează pentru multe haine subţiri
Când te pregăteşti pentru ieşit afară,îmbracă-te cu mai multe bluze subţiri,decât cu un pulover gros,din lână. Hainele vor creea între ele un strat de aer cald,care îţi protejează corpul de vânt şi aer rece. Neapărat,geaca sau prima haină care intră în contact cu frigul şi zăpada trebuie să fie dintr-un material rezistent la precipitaţii.
Evită băuturile alcoolice
Pe vreme rece,limitează sau evită să bei alcool,pentru că acesta reduce temperatura corporală şi creşte riscul de hipotermie. Senzaţia de cald pe care o obţii când bei alcool apare,pentru că vasele de sânge se dilată,iar fluxul de sânge cald este transportat de la organe la extremităţi şi piele. Efectul,însă,este temporar şi determină pierderea căldurii interioare a corpului.
Trucuri antifrig
Optează pentru mănuşi cu un singur deget. Cele cu degetele acoperite separat partajează căldura. În picioare poartă şosete călduroase din materiale care elimină umezeala,peste care încalţă unele din materiale natural,precum bumbac.
Sub nicio formă nu purta şosete care au elasticul prea strâns pe picior,pentru că dereglează circulaţia sângelui. Protejează-ţi şi buzele de vânt şi vreme rece cu un balsam hidratant şi hrănitor. Previi astfel uscarea lor şi apariţia rănilor.
Atenţie la efortul fizic!
Zăpada din faţa casei sau din jurul maşinii solicită efort consistent. Dacă ai probleme cu coloana şi cu tensiunea arterială,dar mai ales dacă de obicei ai un stil de viaţă sedentar,evită să dai cureţi drumul de zăpadă.
Deseori,din cauza frigului şi a activităţii intense se produc atacuri de cord şi diferite accidente la încheieturi. Dacă eşti nevoit să faci efort,cel mai bine este să nu te grăbeşti,să faci pauze multe,să te hidratezi şi să te schimbi,dacă ai transpirat,ca să nu răceşti.
Femeile,rezistenţă scăzută la frig
Studiile în domeniu au arătat că bărbaţii şi femeile resimt diferit temperaturile scăzute. Mai precis,femeile suferă mai mult când e ger,în comparaţie cu partenerii lor. Acest fapt este valabil cel puţin la nivelul extremităţilor. Explicaţia constă în faptul că muşchii generează mai multă căldură decât grăsimea din organism,în condiţiile în care bărbaţii au masă musculară mai mare,iar femeile,ţesut adipos mai mult.