Sindromul colonului iritabil

1 74222 original jpg jpeg

Sindromul colonului iritabil este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, iar persoanele afectate suferă de dureri abdominale, balonare, probleme digestive. Se estimează că una din 4 persoane suferă de acest sindrom, aşa că este bine de ştiut de ce apare şi cum poţi să îl previi.

Ce este SCI

Sindromul colonului iritabil,SCI,presupune perturbarea funcţiei digestive pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. Este o tulburare gastrointestinală cronică şi împiedică funcţionarea normală a colonului. Persoanele afectate reacţionează mai puternic decât celelalte la alimentaţia dezechilibrată sau la anumiţi factori psiho-sociali. Totodată,mai multe studii arată că mai mult de 25% din populaţie suferă de acestă tulburare,însă unii bolnavi nu sunt niciodată diagnosticaţi pentru că nu se prezintă la medic. Este caracterizat în principal prin dureri de stomac,balonare şi modificarea tranzitului intestinal. Tracul digestiv este mai sensibil şi reacţionează cu senzaţie de durere la stimuli normali pentru un organism sănătos.

...Ştiai că?

Mai mult de 66% din persoanele diagnosticate cu SCI sunt femei? Deşi nu se cunosc cauzele exacte care declanşează afecţiunea,specialiştii susţin că un rol deosebit de important îl are dieta,precum şi factorii genetici şi hormonali,dar şi anumite medicamente.

Simptome frecvente

Cele mai des întâlnite simptome sunt durerea abdominală,care variază în intensitate de la o persoană la alta,apărând de obicei după mese,constipaţia frecventă,balonarea,greaţa,dar şi oboseala sau anxietatea. Alte simptome care mai pot apărea sunt şi senzaţia de plin după o masă uşoară,dureri de cap şi de spate,gust neplăcut în gură sau prezenţa mucusului în scaun. Tipic pentru sindromul colonului iritabil este faptul că perioadele de constipaţie sunt urmate de perioade de diaree,care poate să dureze chiar 2-3 zile.

Bulină

SCI apare frecvent ca o consecinţă a bolilor inflamatorii gastrointestinale sau a unor afecţiuni tratate timp îndelungat cu antibiotice. Mai mult,colonuleste un organ foarte sensibil la stres,iar persoanele solicitate intens în viaţa de zi cu zi sunt mai predispuse la afecţiuni ale intestinului gros.

Prevenţie şi tratament

Deoarece factorii alimentari şi stresul au un rol important în declanşarea sindromului colonului iritabil,aceştia vor fi primii evaluaţi de către medic. În funcţie de severitatea simptomelor,tratamentul poate consta în administrarea de antidiareice,antispastice sau antidepresive,la recomandarea specialistului. Se poate recomanda un exerciţiu fizic regulat,evitarea grăsimilor şi a zahărului. Diagnosticarea se face de cele mai multe ori prin efectuarea mai multor investigaţii,precum colonoscopie,ecografie,endoscopie. Dieta rămâne cea mai bună metodă de prevenire,printr-un consum adecvat de apă,fibre,evitarea băuturilor carbogazoase,mâncărurilor prăjite şi renunţarea la tutun.



Recente

3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg