Ştiai toate astea despre cancerul de col uterin?

1 73618 original jpg jpeg

Sunt câteva boli venerice care nu dau semne, putând fi diagnosticate doar în urma unor analize. Printre acestea se numără şi cancerul de col uterin. Netratat, produce efecte de lungă durată şi chiar ireversibile.

Poţi avea virusul care cauzează cancerul de col uterin

În anii 1980,cercetătorii au descoperit că virusul human papilloma (HPV) este cel care declanşează boala. Practic,toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecţie persistentă cu acest virus. HPV este un virus care se răspândeşte prin contact intim. Potrivit oamenilor de ştiinţă,prezervativele ajută la prevenirea răspândirii infecţiei,dar nu protejează complet deoarece virusul poate infecta zonele care nu sunt acoperite de un prezervativ. Virusul HPV se transmite şi prin mâini,lenjerie,prosoape,purtarea hainelor persoanelor infectate. Virusul poate provoca modificări ale celulelor cervicale care conduc la displazie (celule anormale) şi în cele din urmă la cancer.

Citeşte şi:Moduri simple prin care poţi preveni cancerul

Dacă ai HPV,nu înseamnă că vei face cancer

Există peste 150 de tipuri diferite de HPV. Dintre acestea,14 sunt considerate cu risc ridicat din cauza asocierii lor cu cancer. HPV16 şi 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din toate cazurile de cancerde col uterin. Din fericire,maladia poate fi prevenită prin prevenţie şi vaccinare.

Vaccinul HPV este sigur şi eficient în prevenirea cancerului de col uterin

Vaccinul HPV a provocat o mulţime de controverse,deoarece mulţi sunt îngrijoraţi cu privire la efectele secundare pe termen lung. Cu toate acestea,multe studii au demonstrat că vaccinul este foarte sigur şi eficient. Medicii spun că două doze de vaccin trebuie administrate tuturor adolescenţilor care au între 11 şi 12 ani şi trei doze trebuie administrate celor cu vârsta între 15 şi 26 de ani. Acest lucru este valabil atât pentru băieţi,cât şi pentru fete,pentru că,deşi bărbaţii nu pot face cancer de col uterin,ei pot transmite virusul la femei. Important este ca vaccinarea copiilor să aibă loc înainte ca aceştia să fie activi sexual.

Citeşte şi:Semne care anunţă că ai cancer pancreatic

Nu trebuie să-ţi faci testul Papanicolau în fiecare an

Deoarece vaccinul HPVeste aprobat pentru utilizare numai de persoanele cu vârsta sub 26 de ani,pentru celelate femei rămâne sigur testul Papanicolau. Noile recomandări de la Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie spun că femeile care au sub 21 de ani nu trebuie să facă acest test. În schimb,cele care au între 21 şi 29 de ani trebuie să-şi facă această investigaţie de 3 ori pe an,pe când cele între 30 şi 36 de ani trebuie să meagă să se investigheze o dată la 5 ani. Motivul? Cancerului de col uterin îi ia mult timp să se dezvolte.



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg